El record de l’Antonio Machado més barceloní

2 d'octubre de 2021

Redacció

Memòria democràtica. El Mercat de Canyelles estrena una placa commemorativa en honor al poeta.

Antonio Machado, el representant més jove de la generació del 98, va viure a Barcelona amb la seva família durant nou mesos, just abans d’exiliar-se forçosament per la imminent entrada de l’exèrcit franquista a la capital catalana. Una nova placa commemorativa d’homenatge instal·lada al Mercat de Canyelles recorda el seu pas per la ciutat.

Concretament la placa està situada al número 10 del carrer d’Antonio Machado, al districte de Nou Barris. L’actuació s’ha dut a terme en el marc de l’adhesió de Barcelona a la Red de Ciudades Machadianas, de la qual formen part vuit de les ciutats en què l’autor va viure i va desenvolupar la seva obra: Sevilla, Sòria, Baeza, Segòvia, Rocafort, Cotlliure, Madrid i Barcelona. Aquestes localitats volen difondre conjuntament la figura, l’obra i la vida de l’autor, intercanviar experiències i desenvolupar una política de producció i promoció turística al voltant de la figura i l’univers cultural d’Antonio Machado.

L’empremta de Machado a Barcelona

A més de la col·locació de la placa commemorativa, divendres es va presentar el llibre Antonio Machado a Barcelona (1938-1939), un títol que reuneix un recull de 29 articles que el poeta va escriure a La Vanguardia durant la seva estada a Barcelona. En els escrits, Machado referma el seu compromís amb la república i critica la política de no-intervenció d’altres països durant la Guerra Civil Espanyola.

De Barcelona a l’exili

Barcelona va ser l’últim lloc de residència d’Antonio Machado abans de marxar a l’exili. Va arribar a la ciutat la primavera de l’any 1938, procedent de Rocafort, a València, i es va allotjar primer a l’Hotel Majestic, convertit aleshores en un centre de refugiats il·lustres. Al cap d’un mes es va allotjar a la Torre Castanyer, a Sant Gervasi, fins que la mitjanit del 22 de gener de 1939 va emprendre l’exili amb la seva família.

Comparteix aquest contingut