Es presenta el llibre ‘La República a Barcelona de Miquel González i Sugranyes, 1873-1874’

2 de febrer de 2023

Redacció

Els seus autors són Jordi Roca Vernet i Ginés Puente, i l'acte es durà a terme la tarda del 13 de febrer a l'Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona.

Entre les activitats de commemoració del 150è aniversari de la Primera República, dilluns 13 de febrer tindrà lloc la presentació del llibre La República a Barcelona de Miquel González i Sugranyes, 1873-1874, del qual en són autors Jordi Roca Vernet (edició i estudi introductori) i Ginés Puente (presentació dels documents i biografies), i editat per l’Ajuntament de Barcelona. Tots dos intervindran en l’acte de presentació, i també hi participaran Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella, i Teresa Abelló Güell, professora Història Contemporània i Món Actual de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Començarà a les 18 h i l’organitza la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. El llibre es pot descarregar gratis en aquest enllaç.

Segons s’informa a la contraportada del volum, “la història de la Primera República és un país desconegut per a la majoria. És una història fascinant per si mateixa, sense ser el precedent de res, i ens mostra la imprevisibilitat dels moments d’acceleració del temps històric. Per apropar-nos i descobrir el que va signifcar, en aquest volum reproduïm el llibre original de Miquel González Sugranyes La República en Barcelona. Apuntes para una crònica. Aquest no és un llibre de memòries d’un vell republicà sinó un llibre d’història escrit per un testimoni, protagonista i analista alhora”. L’edició incorpora un estudi introductori “que permet conèixer tant els fonaments del republicanisme i del federalisme com la centralitat de la tensió entre les bases del republicanisme i les institucions en la construcció de la democràcia. A més, el llibre permet consultar els annexos de l’obra de Sugranyes amb més d’un centenar de documents, cadascun precedit per una petita descripció que s’ha incorporat en aquesta edició per la lectura. També inclou les biografies de les autoritats polítiques i militars protagonistes de la Primera República a Barcelona”.

Jordi Roca Vernet és Professor Lector Serra Hunter i coordinador del màster d’Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona. Doctor, premi extraordinari per la Universitat Autònoma de Barcelona (2007), ha estat investigador postdoctoral a l’Institut Camões, la University of Warwick i la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat dues monografies de recerca: Barcelona revolucionària i liberal: exaltats, milicians i conspiradors (2011) i Tradició constitucional i història nacional (1808- 1823). Llegat i Projecció política d’una nissaga catalana: els Papiol (2011). També ha publicat, amb Núria Miquel, La Bullanga de Barcelona: La ciutat en flames. 25 de juliol de 1835 (2021).

Ginés Puente Pérez és Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi De Soledad Gustavo a Teresa Mañé Miravent: els orígens de l’anarco-feminisme a Espanya (1865-1939). Codirector de la col·lecció Lliurepensaments, que publica Edicions UB i Publicacions URV, ha estat professor en diferents graus a la UB, la URV i la UOC. Especialitzat en la segona meitat del segle XIX i primeres dècades del XX, ha treballat els orígens de l’anarquisme i l’anarco-feminisme, els processos migratoris cap a Llatinoamèrica i la construcció i rehabilitació de les xarxes de comunicació catalanes, entre d’altres.

Més informació, aquí.

Comparteix aquest contingut