Felícia Fuster, Pepita Pardell, Emilia Pardo Bazán i Carmen Balcells entren al nomenclàtor de la ciutat

8 de març de 2023

Xavier Amat

Coincidint amb el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, hi haurà canvis de noms a tots els districtes.

Durant el mes de març i primers dies d’abril carrers i places dels deu districtes de Barcelona canviaran de nom o en tindran per primera vegada. Es farà la descoberta d’una vintena de plaques, totes amb nom de dona o de col·lectius femenins, amb l’objectiu de feminitzar el nomenclàtor de la ciutat, de sempre amb molts més personatges masculins que no pas femenins.

Entre les dones que donaran un nou nom n’hi trobem algunes de relacionades amb el món literari. És el cas de Felícia Fuster i Viladecans (Barcelona 1921- París 2012), poeta, traductora i artista plàstica, amb una obra que combina els diferents llenguatges i que estableix estrets vasos comunicants entre pintura i literatura, dos camins per avançar en l’art i l’experimentació. El carrer del Comte de Santa Clara, a Ciutat Vella, passarà a ser a partir del 10 de març el de Felícia Fuster.

A Gràcia, el 16 de març es descobrirà una placa en record de Pepita Pardell Terrade (Barcelona, 1928 – 2019), animadora, dibuixant, il·lustradora i pintora catalana. I a Sant Andreu hi haurà un canvi de nom: el carrer de la Comtessa de Pardo Bazán s’anomenarà el carrer d’Emília Pardo Bazán (La Corunya, 1851—Madrid, 1921), escriptora, novel·lista, assagista i feminista gallega, considerada la millor novel·lista espanyola del segle XIX. La modificació es durà a terme l’11 de març.

Finalment, al districte de Sant Martí el 31 de març una plaça passarà a tenir el nom de Carmen Balcells (Les Oluges, 1930 – Barcelona, 2015), destacada agent literària coneguda per la seva innovadora gestió, ja que va aconseguir modificar el mercat de contractació, promoció i edició de llibres. Entre les seves consecucions, va fer que s’eliminessin els contractes vitalicis i les clàusules de cessió per temps limitat d’un llibre, motius pels quals va ser molt valorada per les autores i autors. Va representar fins a sis Premis Nobel —Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Miguel Ángel Asturias, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda—, i se la considera un personatge clau del boom de la literatura llatinoamericana de la segona meitat del segle XX.

 

Comparteix aquest contingut