Gràcia ret homenatge a Ramon Calabuch i Batista, conegut artísticament com a Moncho, el “rei del bolero”

20 de març de 2023

Alexandra Serret Delgado

La placa es troba al carrer de la Fraternitat 24, on va néixer i viure l'artista gracienc.

La placa es troba al carrer de la Fraternitat 24, on va néixer i viure l'artista gracienc.

 

Dissabte 18 de març es va descobrir la placa en memòria de l’artista, situada al carrer de la Fraternitat 24, on va néixer i viure el músic gracienc (26 de juliol 1940 – 28 de desembre 2018). A l’acte van assistir el president del districte de Gràcia, Ferran Mascarell, el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, i la consellera de Memòria del Districte de Gràcia, Àngels Tomàs, així com familiars i amics que li van dedicar unes sentides paraules.

Cantant d’ètnia gitana especialitzat en boleros, gènere musical en el que se’l va batejar com “El rei del bolero” o  “ El gitano del bolero”, va aprendre a cantar a ritme de rumba catalana, envoltat d’artistes com Peret i Antonio González “El Pescaílla”, marit de Lola Flores.

Durant la seva trajectòria va gravar 34 discos de bolero en castellà i català. Un dels seus grans èxits va ser el bolero “Llévatela” que va composar especialment per a ell Armando Manzanero. Va col·laborar, entre d’altres, amb músics de diferents gèneres musicals com Joan Manuel Serrat, Mayte Martin, Dyango, Alejandro Sanz, Eliades Ochoa o Miquel Poveda.

Entre els reconeixements destaca la Medalla d’Honor de Barcelona, al novembre del 2019, en reconeixement de la seva carrera artística, especialment per l’aportació al món del bolero.

 

Comparteix aquest contingut