Inauguració de la nova plaça Sònia Rescalvo, en memòria de la transsexual assassinada fa 30 anys

7 d'octubre de 2021

Districte Ciutat Vella

L'espai està ubicat dintre del Parc de la Ciutadella, prop de la confluència dels carrers Pujades i Wellington, on es troba la glorieta on va ser assassinada.

La tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño, i el Regidor del Districte Ciutat Vella, Jordi Rabassa, van participar ahir 6 d'octubre a l’acte de descoberta de la placa amb el nom de Sònia Rescalvo Zafra, que a partir d’avui donarà nom a la nova plaça situada als entorns de la glorieta del Parc de la Ciutadella. L’acte també ha comptat amb la presència de la Consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge.

L’acte coincideix amb l’aniversari de l’assassinat homòfob de Rescalvo, just en el mateix punt del parc de la Ciutadella on va morir, a mans d’un grup de joves neonazis, ara fa 30 anys. Així, Sònia Rescalvo Zafra entra a formar part del Nomenclàtor de la ciutat, donant el nom a la plaça de nova creació, situada entre els carrers Pujades i Wellington, d’uns 400 metres quadrats, just on es troba la glorieta que ja portava el seu nom.

A l’acte també han intervingut representants de les entitats LGTBI de la ciutat, com l’activista trans i membre associació Lobby Trans, Judith Juanhuix, l’activista LGTBI Jordi Petit, el representant del FAGC i OCH, Fran Sánchez i Yoana Mata, en representació de la vicepresidència del Consell Municipal LGTBI.

L’homenatge s’ha tancat amb les actuacions artístiques d´Arli Midnight i Max Kart i Keops Guerrero i La Pelos de la Associación Cultural Ningyo, que han realitzat la performance “La muerte del cisne” dedicat a la Sonia.

Amb aquest homenatge, l’Ajuntament de Barcelona dóna compliment al compromís amb les entitats del Consell Municipal LGTBI, que demanaven homenatjar a Sònia Rescalvo, que va arribar de la seva Conca natal a Barcelona als setze anys, on va aconseguir actuar al teatre Arnau i va exercir el treball sexual. Quan va morir, l’any 1991, tenia 35 anys.

La setmana passada, la ponència del nomenclàtor va informar favorablement que la figura de Sonia Rescalvo Zafra donarà nom a tota la plaça ubicada dintre del Parc de la Ciutadella, prop de la confluència dels carrers Pujades i Wellington, on es troba la glorieta on va ser assassinada.

Comparteix aquest contingut