Jordi Amat parla de la radicalitat de Gabriel Ferrater en la conferència de l’Onze de Setembre

29 de juliol de 2022

Redacció

Tindrà lloc dijous 8 de setembre a les 18 h al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

L’escriptor i filòleg Jordi Amat serà l’encarregat aquest 2022 de pronunciar la conferència amb motiu de la celebració de l’Onze de Setembre. El títol serà La radicalitat de Gabriel Ferrater: una nova moral, un racó de certitud. Enguany es commemora el centenari del naixement de Ferrater, poeta, traductor, crític i lingüista, i cinquanta anys de la seva mort. L’acte es durà a terme dijous 8 de setembre a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Jordi Amat (Barcelona, 1978) és doctor en Filologia Hispànica amb una tesi sobre la reconstitució de la cultura democràtica a Espanya emmarcada en els debats intel·lectuals de la Guerra Freda. Les seves principals línies de recerca han estat l’anàlisi de la biografia com a gènere literari i l’estudi de la cultura a Catalunya i Espanya des del final de la Guerra Civil i fins el present. Ha estat membre de diversos grups de recerca universitaris.

Va publicar el seu primer llibre l’any 2002: la biografia Luis Cernuda. Fuerza de soledad. Des d’aleshores ha publicat diverses biografies i assaigs. D’entre les primeres destaquen les vides que ha escrit de tres figures destacades del catalanisme de postguerra: Josep Benet, Josep Maria Vilaseca Marcet i Ramon Trias Fargas. Dels seus assaigs destaquen Las voces del diálogo. Poesía y política en el medio siglo (Premio de Ensayo Casa de América), El llarg procés (amb una nova versió en castellà titulada Largo proceso, amargo sueño), La primavera de Múnich. Esperanza y fracaso de una transición democràtica (Premio Comillas) i la crònica La confabulació dels irresponsables. El 2020 va publicar la novel·la de fets reals El fill del xofer. El 2022 la biografia Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater.

Va ser membre de la Comissió Catalunya 2022, forma part de l’equip de comissaris del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i de la junta del Cercle d’Economia. Va dirigir l’espai de pensament El Món de Demà i la col·lecció “Biblioteca del Catalanisme” de l’editorial RBA, on va donar a conèixer l’antologia de Gaziel Tot s’ha perdut i l’assaig Mentrestant de Maurici Serrahima.

Des de setembre de 2021 escriu a les pàgines d’opinió del diari El País i al suplement Babelia. El febrer de 2022 va començar a coordinar el suplement cultural Quadern.

Comparteix aquest contingut