La Casa de la Barceloneta escull els guanyadors dels projectes de memòria històrica

12 de juliol de 2021

Districte Ciutat Vella

Seran subvencionats amb 10.000 euros que es repartiran entre els quatre treballs seleccionats.

El jurat de la Comissió d’Activitats de la Casa de la Barceloneta 1761, ha resolt quin seran els quatre projectes de recerca històrica. que seran subvencionats per contribuir a la recuperació i difusió de la memòria històrica, col·lectiva i democràtica del barri.

Els 10.000 euros del total del pressupost de la convocatòria quedaran repartits entre els següents treballs:

«Arxiu històric del sindicalisme portuari de Barcelona» de Josep Maria Deop (Organització d’estibadors portuaris de Barcelona). Creació i exposició d’un fons documental i material de les feines d’estiba al port de Barcelona, incidint especialment en el sindicalisme portuari i la seva vinculació amb el barri de la Barceloneta.

«Espolsant arxius. Dones obreres, poetes i activistes de la Barceloneta» de Magali Touzet i Paula Constantino. Recorreguts a través de codis QR on s’explica la història de dones que van tenir gran influència en la memòria col·lectiva del barri. Una exposició mostrarà el seu llegat en la cultura popular.

«La iaia velleta i el suquet de peix a la Barceloneta» de Anabel Ayala i Vendela Vrensk. Creació, edició, impressió i exposició d’un conte infantil il·lustrat que inclou una recepta tradicional del suquet de peix i una breu descripció històrica sobre el seu origen a la Barceloneta.

«Pescar al Mediterrani, viure a ciutat: qui eren i com vivien les famílies pescadores a la Barcelona de 1930» de Conchi Villar. Investigació i exposició sobre la memòria dels pescadors, centrada en les condicions de vida de la comunitat pesquera a partir de principis de la dècada de 1930. Visibilitzarà el treball femení i infantil.

Tots aquests projectes compleixen la premissa de treballar per recuperar la memòria històrica i col·lectiva del barri, ja sigui a través de l’estudi del moviment obrer i veïnal, l’antifeixisme, les lluites per la igualtat de gèneres i les mobilitzacions per aconseguir la democràcia, a més de posar en valor el patrimoni de la Barceloneta des de la seva cultura popular fins a les expressions arquitectòniques i artístiques.

Comparteix aquest contingut