La col·lecció ‘Barcelona, Memòria en Vinyetes’ s’estrena amb un còmic sobre La Model

17 de febrer de 2023

Nuria Mahamud de la Peña

Llibres. L’objectiu principal de la col·lecció és explicar, a través del còmic, els processos reivindicatius més importants.

Les publicacions de l’Ajuntament de Barcelona inicien una nova col·lecció, “Barcelona, Memòria en Vinyetes”, en la qual el llenguatge del còmic i els recursos de la novel·la gràfica serviran per explicar fets històrics —principalment del segle XX— que han estat significatius per a la ciutat, i recuperaran així memòria de Barcelona i la seva gent a través de les vinyetes.

La col·lecció “Barcelona, Memòria en Vinyetes”, iniciativa de la Regidoria de Memòria Històrica i de l’Ajuntament de Barcelona, comissariada per Montserrat Terrones, s’inaugura amb el títol que ara presentem, Històries de la Model, de Jordi de Miguel i Susanna Martin, sota la coordinació editorial de CRÍTIC. El seguirà la publicació del llibre La vaga dels lloguers, que narra, a través del còmic, la iniciativa que van tenir milers de famílies obreres l’any 1931, quan van deixar de pagar el lloguer reivindicant-ne els preus abusius davant del problema de l’habitatge. I, el tercer títol, explicarà el moviment LGTBI.

Amb aquests títols es dona veu als protagonistes reals dels moviments reivindicatius que han sorgit de la societat civil. A més, el format de novel·la gràfica ajuda a explicar a un públic més jove com aquests moviments i iniciatives socials van permetre obrir nous camins a futures generacions.

Històries de la Model

A través dels records de l’advocat d’opositors August Gil Matamala, fill i besnet de presos a la Model, la primera part del llibre recorre la història del centre penitenciari fins a les primeres dècades del franquisme, marcades per les tortures, la misèria i les penes de mort. En la segona part, i des de la seva experiència a la presó, la historiadora Anna Sallés relata les condicions en què vivien les dones amb qui va coincidir el 1962, després de ser detinguda en una concentració en suport als miners asturians en vaga. A la tercera, els bessons Josep i Maribel Ferrándiz recorden la seva detenció i tortura a Via Laietana i el seu empresonament a la Model i a la Trinitat Vella el 1971, quan encara eren menors d’edat. L’indult rebut amb la mort de Franco coincidirà en el temps amb la detenció per robatori d’un altre jove barceloní, en Jordi, que al cap de poc esdevindria membre de la Coordinadora de Presos en Lluita (COPEL), un moviment assembleari de presos que protagonitzaria alguns dels motins més espectaculars en la història del recinte.

Els dibuixos i els textos s’inspiren en l’estil del famós periodista estatunidenc autor de còmics Joe Sacco. El còmic, a més, s’acompanya d’una breu síntesi històrica a manera d’epíleg i de codis QR que permeten ampliar la informació sobre el futur de la Model.

Presentació del llibre

El dilluns 27 de febrer a les 18.00 hores, tindrà lloc la presentació del llibre a la sala d’actes de la Model (Entença, 155). A l’acte, presidit per Jordi Rabassa i Massons, regidor de Memòria Democràtica, i per Pau Gonzàlez Val, regidor del Districte de l’Eixample, hi intervindran Jordi de Miguel, periodista i guionista del llibre; Susanna Martín, dibuixant, i Montserrat Terrones, comissària de la nova col·lecció. També hi participaran tres dels protagonistes del còmic —August Gil Matamala, Anna Sallés i Maribel Ferrándiz— i l’historiador César Lorenzo, que ha ajudat a contextualitzar històricament el còmic.

Comparteix aquest contingut