La dra. Dolors Aleu tindrà una placa a la casa on va viure

22 de novembre de 2021

Alex Junyent Masuet

L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat, en el marc de les activitats del 25N, l’acte de descoberta de placa de la dra. Dolors Aleu Riera, primera dona llicenciada en medicina de l’estat espanyol.

L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat, en el marc de les activitats del 25N, l’acte de descoberta de placa de la dra. Dolors Aleu Riera, primera dona llicenciada en medicina de l’estat espanyol.

L’acte consistirà en:

Presentació a càrrec d’Àngels Tomás – Consellera de Feminismes i Nomenclàtor del Districte de Gràcia.
Intervenció veïnal a càrrec de Rosalia Conesa – Associació de veïns i veïnes del Park Güell-La Salut-Sanllehy i de Puri Alba – Associació de Dones Ciberdona.
Intervenció de la Dra. Mireia Puig – Membre de la Junta de Govern del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB)

Lloc: Carrer Molist 22-24
Dia: 27 novembre
Hora: 12h

El cas de la Dolors és molt especial, a més de per ser la primera metgessa del país, pel moment en què ho va aconseguir. En aquella època, existia una gran barrera en el moment que una dona pretenia accedir als estudis, ja que tan sols se li atorgava un paper domèstic.

Durant la seva carrera, va treballar en una consulta a la Rambla de Catalunya on assistia a aquelles dones més vulnerables, com per exemple les mares solteres o amb pocs recursos amb l’objectiu de millorar les seves vides. La seva vocació era, entre d’altres, la pediatria, així que va publicar un bon nombre de textos divulgatius per a mares sobre l’atenció als seus fills que van suposar un gran avenç en la societat del moment.

La seva tesi doctoral va suposar una verdadera revolució. En ella es fa una anàlisi de com s’ha tractat a les dones al llarg de la història i com la societat s’estanca en aquests pensaments. La Dolors creia que la solució més vàlida a aquest problema era instruir a les dones ja des de la infància, i no prohibir que llegissin o escrivissin. També es va encarregar d’alertar dels riscos que podien comportar els hàbits de la moda femenina a finals del segle XIX i principis del segle XX, com per exemple la cotilla, sobretot en la fisiologia respiratòria.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Barcelona vol commemorar la seva figura i la importància que ha tingut en el conjunt de la societat.

Comparteix aquest contingut