La pandèmia com a oportunitat de repensar el futur

5 de gener de 2023

Redacció

Una exposició recull memòries sobre la covid-19 de la ciutadania de Barcelona, i quatre diàlegs reflexionaran sobre l'afectació en les nostres vides.

Memòries de la pandèmia. Només ens en sortirem juntes és una exposició que estarà oberta al públic del 12 de gener al 12 de març a la Model, i del 23 de març al 31 de desembre al Castell de Montjuïc. L’eix central de la mostra són 74 entrevistes a barcelonines i barcelonins, ciutadanes i ciutadans que habitualment no generen relats escrits o audiovisuals sobre les seves vivències. Sorgeix del projecte impulsat per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona ja a l’inici del confinament amb l’objectiu de recollir aquestes memòries.

És una exposició fora d’allò habitual tant per l’excepcionalitat de la temàtica com per l’enfocament de la proposta. A partir de les memòries recollides s’ha fet una selecció temàtica d’assumptes rellevants que es presenten en diferents àmbits de l’exposició: incertesa, confinament, casa, l’essencial, mobilitat, servir la ciutadania, suport mutu, mascaretes, pantalles, edatisme, dols, celebrar, onades i corbes, noves normalitats… Aquestes memòries s’exposen a partir de les seves paraules en un conjunt de vídeos i acompanyades d’imatges fotogràfiques, de gran format en alguns casos, dades, infografies i altres recursos expositius, que ajuden a construir un marc interpretatiu.

Durant la visita també es trobaran alguns espais singulars que permetran connectar d’altres maneres amb aquestes memòries, a través de la imatge, el so, la lectura, el recolliment i, també, la participació. Hi haurà una cabina per la recollida de testimonis i un mur per recollir missatges.

L’exposició vol ser un punt de trobada d’un present en construcció i també una ocasió de repensar el futur. Actuar per prevenir i per donar resposta a tot allò que la pandèmia va dur, i que va fer més visible: no només la salut, sinó també les desigualtats o el medi ambient.

Les entrevistes de les 74 persones quedaran dipositades a l’Arxiu Municipal de Barcelona i seran consultables també en aquest web.

Diàlegs durant el mes de febrer

Dins del projecte i acompanyant l’exposició s’han concebut quatre diàlegs amb la voluntat de reflexionar sobre preguntes molt presents durant aquests anys de pandèmia: Quines respostes col·lectives hi vam poder donar? Quin sentit tenien les sortides individuals, o de grup, en un escenari com aquell, o com l’actual? Com hem arribat a aquesta situació? Quines són les causes de la pandèmia? Què podem fer per evitar tornar a passar per una pandèmia amb aquests efectes? Com ha canviat la ciutat en aquests dos anys? I els nostres barris? Què volem canviar? Què estem  fent per canviar? Com recordarem la pandèmia?

Les quatre sessions tindran lloc els dimarts de febrer a la Model, i tindran una participació plural de perfils, tan locals com internacionals.

Més informació, en aquest enllaç.

Comparteix aquest contingut