L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta una exposició d’Esteve Lucerón sobre el barri de La Perona

18 de novembre de 2021

Redacció

El fotògraf va fer les instantànies a la dècada dels vuitanta.

Esteve Lucerón. La Perona. L’espai i la gent és el títol de l’exposició que entre el 25 de novembre i el 22 de maig es podrà visitar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, un projecte documental que el fotògraf nascut a La Pobla de Segur el 1950 va fer entre el 1980 i el 1989. A les imatges s’hi mostren persones que vivien a La Perona, un dels darrers barris de barraques de la ciutat, situat al districte de Sant Martí i enderrocat abans dels Jocs Olímpics.

Hi ha exposades un centenar de fotografies, i un dels aspectes que més sorprenen d’elles és la sororitat entre les dones gitanes, amb una entitat i un rol molt més important que el dels homes: la família i la comunitat resisteix, només, si hi són elles.

Esteve Lucerón treballava al magatzem dels tallers de formació ocupacional que el Patronat Municipal de l’Habitatge havia organitzat de cara a la inserció laboral i social dels veïns d’ètnia gitana de les barraques. Aquesta situació li va facilitar l’accés a un món que rebutjava els fotògrafs professionals. Lucerón, de caràcter tranquil i amb una profunda preocupació pels problemes socials, es va introduir sense l’ajut d’intermediaris entre les famílies gitanes i va enregistrar amb la seva Canon i la seva Mamiya el dia a dia d’aquella comunitat en la perifèria de les perifèries.

Lucerón va estudiar fotografia al Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (CIFB) i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Els seus referents fotogràfics més importants són Lewis Hine, Jacob Riis i els fotògrafs de la Farm Security Administration, com ara Walker Evans o Dorothea Lange. Malgrat no haver-se dedicat mai professionalment a la fotografia el seu reportatge de La Perona constitueix una fita essencial del documental barceloní. La seva obra ha estat exposada al Reina Sofia i al MACBA.

El 2017 Esteve Lucerón va donar a l’AFB el seu fons de negatius i contactes de La Perona, integrat per 2000 fotografies.

Per a més informació, cliqueu l’enllaç.

Comparteix aquest contingut