Les castanyeres conquereixen l’Arxiu

28 d'octubre de 2021

Arxiu Municipal de la Ciutat de Barcelona

Fons fotogràfics. Fem un repàs d'algunes imatges conservades als centres d'arxiu que tenen la figura de la castanyera com a protagonista.

El dia 31 d’octubre, la vigília de Tots Sants, se celebra a Catalunya una festa amb tres segles de tradició: la Castanyada. Aquesta nit té quatre ingredients bàsics: el moscatell, els panellets, els moniatos i les castanyes. I, tot i que la gastronomia és molt important, la protagonista indiscutible d’aquesta data és la castanyera.

Si pensem en una castanyera ens ve al cap una imatge molt clara: una dona vella, amb faldilles llargues i mocador al cap que ven castanyes al carrer. Així és com les retraten les cançons tradicionals i aquest personatge està tan instal·lat en l’imaginari popular que fins i tot el trobem fotografiat en figures de pessebre com aquesta dels anys 60, imatge conservada a l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia.

Aquestes castanyeres, però, no només existeixen en l’imaginari popular sinó que durant molts anys les hem pogut veure als carrers de tots els barris de la ciutat de Barcelona. Les venedores de castanyes de principis del segle XX a l’Església del Carme i a l’Església de Betlem s’assemblen bastant a la imatge que en transmet la cultura popular, tot i que sovint són més joves del que ens imaginem. En aquest cas, ambdues fotografies es conserven a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Les castanyeres, però, no són només una element del passat. Avui en dia des que comencen a baixar les temperatures i arriba la tardor veiem parades de castanyes i moniatos torrats als nostres carrers. Ara, però, s’han modernitzat i no només hi ha dones com les que descriuen les cançons populars, sinó que venent castanyes torrades en paperines fetes amb paper de diari hi trobem homes i dones de totes les edats i vestits de forma diversa, tal com mostra la imatge conservada a l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc.

Tot i així, us heu preguntat mai per què mengem castanyes la nit del 31 d’octubre? El primer motiu és perquè són una fruita de temporada. Però, a més a més, la tradició diu que les famílies es reunien la vigila de Tots Sants per vetllar els difunts i, per aguantar tota la nit, cuinaven al foc aliments típics de la tardor, com ara moniatos i castanyes, i bevien moscatell.

Comparteix aquest contingut