Les comunitats jueves celebren la Hanukkà o la Festa de les Llums

14 de desembre de 2022

Maite Safont Palau

Judaisme. La celebració tindrà lloc a la plaça Sant Jaume el 21 de desembre

La celebració de la Hanukkà comença el 18 de desembre i acabarà el 26 de desembre (DATA PENDENT DE CONFIRMACIÓ). L’acte públic torna a la plaça Sant Jaume, organitzat per la comunitat Jabad Lubavitch, el dimecres 21 de desembre al voltant de les 18.00 hores

(INFORMACIÓ PENDENT DE CONFIRMACIÓ OFICIAL)

Què és la Hanukkà?

La Hanukkà, o Festa de les Llums, és una festivitat en què el judaisme commemora un fet històric del segle II aC. Els seus líders, anomenats en aquell temps macabeus, es van rebel·lar contra les prohibicions que se’ls imposaven i contra l’obligació d’hel·lenitzar els seus costums. La celebració dura vuit dies començant a partir del dia 25 del mes de kislew del calendari jueu, que sol coincidir al voltant de la segona meitat de desembre —enguany coincideix concretament amb el 18 de desembre—.

La festa de la Hanukkà també commemora la recuperació del Temple de Jerusalem i el miracle que va tenir lloc quan, davant la manca de combustible per alimentar les llànties del temple, els macabeus van trobar providencialment una gerra d’oli d’oliva pur, gràcies a la qual van poder continuar presentant les seves ofrenes.  Explica la tradició jueva recollida pel Talmud que, en el moment de tornar a entrar al temple, els macabeus es van trobar el recinte sagrat profanat i la menorà apagada. En voler encendre-la novament, es van adonar que només hi havia oli per mantenir la flama viva durant un dia. Van trigar-ne vuit a aconseguir més oli però, tot i així, la flama va seguir cremant durant aquells vuit dies sense interrupció. El miracle que suposa que la làmpada no s’apagués malgrat la manca d’oli és el que es commemora durant la Hanukkà.

La tradició jueva relaciona directament la puresa del culte monoteista amb la puresa d’aquest oli d’oliva que, amb una petita quantitat, va permetre alimentar miraculosament el canelobre durant vuit dies seguits. És per això que durant la Hanukkà s’encenen progressivament vuit petites llànties d’oli d’un canelobre de nou braços que pren el nom de hanukkiyyà per a l’ocasió. El canelobre consta de vuit braços, tots situats a la mateixa altura, i un novè braç que serveix per mantenir viva la flama i donar foc als altres, que es van encenent en dies successius. Aquests vuit braços al·ludeixen a cadascun dels vuit dies durant els quals, malgrat no tenir prou oli, la flama va seguir cremant al temple de Jerusalem.

Com se celebra la Hanukkà?

La festa se celebra, principalment, encenent el llum d’oli de la hanukkiyà. La tradició diu que al vespre de l’inici de la Hanukkà s’encén un primer llum, l’endemà el segon i així successivament fins a encendre tota la hanukkiyà. Els llums de la Hanukkà no es poden fer servir per il·luminar, sinó que tenen la finalitat de recordar el miracle de l’oli. Per tant, les làmpades es col·loquen habitualment a prop de les finestres i els accessos, de manera que els puguin veure els qui passin pel carrer. Durant aquests dies, els nens i nenes jueus acostumen a jugar al dreidel, una mena de ballaruga amb quatre cares, cada una de les quals mostra una lletra hebrea. S’aposten dolços, caramels o monedes de xocolata i el guanyador es pot menjar les que ha guanyat als seus oponents. Durant la Hanukkà, a més, es mengen aliments fregits en oli (tan protagonista de la festa com la mateixa llum) entre els quals latkes (una pasta fregida feta de patata) i unes pastes farcides amb melmelada conegudes com a sufganiyot.

La Hanukkà a Barcelona

A Barcelona les comunitats jueves celebren aquesta festivitat en un entorn familiar i comunitari. No obstant això, cada any des del 2011, la comunitat jueva fa també un acte públic de commemoració a la plaça de Sant JaumeL’acte consta de diversos parlaments i de la tradicional encesa de llànties. Aquest any tindrà lloc el dimecres 21 de desembre, al voltant de les 18.00 hores, i està organitzat per la comunitat Jabad Lubavitch de Barcelona.

La comunitat jueva a Barcelona

El judaisme ha estat present a la ciutat des de l’edat mitjana, però la seva continuïtat es va veure afectada per diferents polítiques i persecucions  a les quals han estat sotmeses les persones jueves. La comunitat jueva va tornar a estar activa a Barcelona a partir del segle XX. Les comunitats jueves a Barcelona representen tots els principals corrents del judaisme (ortodox, reformista i progressista) i són una mostra de convivència en la pluralitat i diversitat religiosa a la ciutat.

Quan i on? 

  • Dimecres, 21 de desembre, al voltant de les 18.00 hores.
  • Plaça de Sant Jaume

US PODEU DESCARREGAR EL FULLET EXPLICATIU DE HANUKKÀ AQUÍ O EN EL DOCUMENT ADJUNT!

Attachments

Comparteix aquest contingut