Les lluites per l’habitatge a Sants-Montjuïc

25 d'abril de 2022

Mupert

Memòria. Divendres 29/04 als habitatges de La Chalmeta i dilluns 2/05 a la Lleialtat Santsenca, recuperem les veus de veïns i veïnes que fa molts anys que lluiten pel dret a l'habitatge en aquests barris.

Des del juny de 2021 fins al juny de 2022, el programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ dona a conèixer el llegat dels moviments i les persones que han lluitat per defensar el dret a l’habitatge durant els darrers 90 anys, des de la primera gran vaga de lloguers documentada a la ciutat, que va tenir lloc entre l’abril i el desembre del 1931. Pel que fa a Sants-Montjuïc, divendres 29/04 als habitatges de La Chalmeta i dilluns 2/05 a la Lleialtat Santsenca recuperem les veus de veïns i veïnes que fa molts anys que hi lluiten en aquests barris. Properament s'inaugurarà un faristol commemoratiu de les Cases Barates de la Marina del Prat Vermell.

Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria Democràtica de Sants-Montjuïc, amb la participació de Memorial Seat, Eix de Cultura i Memòria de la Marina, PDC la Marina, Memòria Viva, associació Àncora, AVV Can Clos, La Chalmeta, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, La Lleialtat Santsenca, CERHISEC, Ràdioactius i veïns i veïnes a títol individual.

 • Programa de ràdio sobre les lluites per l’habitatge a la Marina
  Divendres 29 d’abril, a les 18 h, als baixos de la cooperativa d’habitatge La Chalmeta (c. Micaela Chalmeta, 7)
  Des de Memòria Viva, s’organitza aquest programa sobre el passat i el present de les lluites per l’habitatge al barri de la Marina, en un diàleg entre veïnes i veïns que fa dècades que defensen el dret de l’habitatge al barri i d’altres que tot just s’instal·len als nous pisos de la Marina del Prat Vermell. Es vol visibilitzar el paper que han tingut aquestes lluites en la construcció i transformació dels barris, i el valor de la memòria històrica per crear vincles de veïnatge. Si et ve de gust, acosta-t’hi i participa al programa, que s’emetrà per La Marina FM i altres ràdios del districte.
 • Mostra de fotos i testimonis sobre les lluites per l’habitatge a Sants-Montjuïc
  Dilluns 2 de maig, a les 18.30 h, a La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31)
  A través de les fotografies i els testimonis de veïnes i veïns dels barris del districte, emergiran les memòries de diversos episodis en els quals s’hi ha defensat el dret a l’habitatge. En aquesta trobada, l’equip de Ràdioactius recollirà els relats i el diàleg en un programa monogràfic de ràdio comunitària.
 • Faristol commemoratiu de les Cases Barates de Zona Franca i la vaga de lloguers
  Inauguració d’un faristol commemoratiu a les Cases Barates de la Marina del Prat Vermell, que recull la importància d’aquest com l’indret de la ciutat on més anys va durar la vaga de lloguers iniciada el 1931.

La vaga de lloguers del 1931 va arribar enmig d’una gran crisi econòmica i social que allunyava de l’abast de les classes populars les necessitats més bàsiques per poder afrontar el seu dia a dia. El Sindicat de la Construcció de la CNT de Barcelona en va promoure l’organització per fer front a l’onada de desnonaments i la impossibilitat de pagar uns lloguers fora de l’abast de moltes famílies a causa de la situació de precarietat i indigència d’una part de la població.

Des d’aleshores, la capital catalana ha viscut altres reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne, sempre amb una presència capdavantera de les dones: l’eradicació del barraquisme i les seves contradiccions; el fenomen de l’autoconstrucció als barris de muntanya; la incertesa de les Cases Barates; l’aparició dels grans polígons d’habitatge i la formació de moviments socials i veïnals que reclamen equipaments i espais públics; la conversió dels llogaters en propietaris i l’oportunitat perduda dels Jocs Olímpics; la minva de l’habitatge públic; la contracció del parc de lloguer; o l’esclat de la bombolla immobiliària i l’habitatge com a actiu financer transnacional.

Comparteix aquest contingut