Petjades i records de Can Tunis

6 d'octubre de 2021

Mupert

Memòria. El 19 de juny passat, des del projecte Memòria Viva van convocar veïns i veïnes de la Marina a una passejada des de l'antic barri de Can Tunis fins al Far de Montjuïc.

El 19 de juny passat, des del projecte Memòria Viva van convocar veïns i veïnes de la Marina a una passejada des de l'antic barri de Can Tunis fins al Far de Montjuïc per compartir les memòries d'aquest tros de ciutat suspès en un present de camions, pedres i gavines. En aquest vídeo podeu seguir-ne les petjades i sobretot sentir de primera mà la reconstrucció col·lectiva que s'hi va fer de la memòria històrica de Can Tunis i tota la vessant del Morrot.

Com es pot fer memòria d’un barri quan el barri ha deixat d’existir? Com es pot reactivar la vida que vivia als carrers que el temps ha anat deshabitant? Qui viu als llocs que la ciutat ha buidat de veïnes? Amb aquestes preguntes al cap, Marta Vallejo i Francisco Rubio, de la Xarxa de Comunitats de Memòria, van sortir a buscar les traces que la vida de Can Tunis ha deixat al paisatge. I ho van fer acompanyats d’un bon grapat de veïns i veïnes de la Marina que hi havien viscut. Pel camí van trobar la vivesa d’un barri que no ha desaparegut: s’ha fet memòria.

De Can Tunis queden les anècdotes dels bars, les cançons que es cantaven a la Lira Tunisenca, la platja La Farola devorada pel Port, la pràctica cooperativista de la Flor de Maig, els ocells que fan niu a la falda de Montjuïc, les herbes remeieres al marge del camí del far… Queda, en definitiva, la memòria sostinguda i cuidada per la comunitat de veïnes que la desaparició del barri va escampar per la perifèria de Barcelona. Caminar juntes un dia de juny permet activar aquesta memòria i conjugar-la en present.

La Xarxa de Comunitats de Memòria és un projecte de Cultura Viva, un programa municipal coordinat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per reconèixer i donar suport a pràctiques culturals comunitàries de valor públic.

Comparteix aquest contingut