Placa a Emèrita Arbonès i Sarrias, treballadora del tèxtil, republicana i integrant de l’Associació de Dones del 36

21 de març de 2023

Alexandra Serret Delgado

La placa està situada al carrer Badia,14, on hi va viure l'Emerita Arbonès

La placa està situada al carrer Badia,14, on hi va viure l'Emerita Arbonès

Aquest dimarts 21 de març s’ha destapat la placa en memòria d’Emèrita Arbonès Sarrias (1920 – 2015), situada al carrer Badia 14, on hi va viure. A l’acte hi han assistit el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa i Massons, la consellera de Memòria del Districte de Gràcia, Àngels Tomàs, així com familiar i amics.

Emèrita Arbonès i Sarrias, coneguda com a Meri Arbonès, va néixer a la vila de Gràcia el 30 de desembre de 1920, en el sí d’una família obrera, al carrer de Sant Pere Màrtir. Amb dotze anys comença a treballar en una fàbrica d’impermeables del carrer del Perill i amb quinze anys entra a Can Corbera, una empresa tèxtil en què la seva mare és delegada sindical.

Durant la Guerra Civil, milita com a republicana des de les files del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM). Va ser la responsable del refugi antiaeri de la plaça de la Revolució de Setembre de 1868. Una tasca de la què va estar sempre molt orgullosa i de la què explicava que gràcies a la col·laboració de tots els veïns graciencs, sobretot dones i nens, es van poder construir diferents refugis antiaeris per protegir-se dels bombardejos de la guerra.

Al gener de 1939, Meri Arbonès emprèn el camí de l’exili cap a França i torna a Barcelona el gener de 1941. Al tornar a la ciutat va reprendre durant alguns anys la seva feina de teixidora. Va viure molts anys al carrer Verdi, però el seu darrer domicili fou al carrer Badia, on des d’avui té una placa en el seu record.

Comparteix aquest contingut