Presentació del web de les Primeres Jornades catalanes de la dona celebrades el maig del 1976

26 de febrer de 2021

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

La presentació es va fer el passat 4 de març

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona va presentar el passat dijous 4 de març el web de les Primeres Jornades catalanes de la Dona celebrades el maig del 1976.

L’AHCB commemora el 45è aniversari d’aquestes jornades amb un web que recull el testimoni de 20 de les seves protagonistes. Celebrades del 27 al 30 de maig del 1976, les Jornades van visibilitzar el feminisme català, col·locant les reivindicacions de les dones a l’agenda pública.

Per primera vegada, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, posa en xarxa les entrevistes realitzades a vint dones que van participar a les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, el maig de 1976. Pocs mesos després de la mort de Franco, gairebé 4.000 dones, de diferents orígens, formació, procedència i experiència vital, es van trobar al paranimf de la Universitat de Barcelona.

Aquells, van ser dies de debat, de reflexió i de festa. “No teníem les paraules. Ho vivíem. Vivíem el concepte de llibertat femenina, entesa com a co-dependència”, en paraules de Carme-Clara Parramon, una de les participants. Les vint dones que donen el seu testimoni, venien amb el bagatge del pensament feminista, l’experiència de la lluita en la clandestinitat durant el règim franquista i la voluntat de millorar les condicions de vida després d’anys de dictadura. Les Jornades van ser un gest imaginatiu i rupturista, una aposta per la llibertat de les dones que va irrompre en la dinàmica social i cultural, visibilitzant el moviment feminista en la societat catalana.

Més enllà de les Jornades i a l’escalf del què durant aquells quatre dies de maig es va desvetllar, es van posar en marxa diversos projectes: revistes, bars, editorials, centres d’investigació, de salut i un llarg etcétera en el que les vint dones entrevistades van tenir un protagonisme destacat.

 El web creat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i comissariat per Isabel Segura, s’ha organitzat en diverses seccions: presentació, testimonis, que inclou l’entrevista completa, apartat  bibliogràfic i cercador de vídeos, que facilita la localització per temes.

La presentació  va comptar amb les intervencions de la comissària del web, Isabel Segura, i de  Anna Bofill, Mireia Bofill i Consuelo Garcia, participants a les Jornades.

Podeu visualitzar la presentació   clicant aquí.

Comparteix aquest contingut