Un carrer de la Barceloneta per al milicià republicà Miquel Pedrola

16 de febrer de 2023

Districte Ciutat Vella

El dimarts 21 de febrer a les 12.00 h del migdia tindrà lloc l’acte de descoberta de la placa que donarà nom al carrer dedicat al jove militant antifeixista i veí de la Barceloneta mort al front d'Aragó durant la Guerra Civil espanyola.

El dimarts 21 de febrer a les 12.00 h del migdia tindrà lloc l’acte de descoberta de la placa que donarà nom al carrer dedicat al militant antifeixista mort al front d'Aragó durant la Guerra Civil espanyola.

El nom del jove militant del POUM, fill de la Barceloneta, substituirà al del carrer de l’Almirall Churruca, militar espanyol mort en la batalla de Trafalgar.

El passat 21 de juliol el plenari del Districte de Ciutat Vella va aprovar el canvi de nom del carrer.

 A l’acte de descoberta de la placa, hi assistirà la filla de Miquel Pedrola, Amada Pedrola i el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. També hi participarà l’historiador Daniel Cortijo, que ha contribuit a recuperar la memòria del jove antifeixista, mort durant els primers dies de la guerra civil.

Una pintada que revela una identitat

L’any 2008 es va trobar la pintada que s’havia fet durant la república al carrer de Sant Miquel i que el reanomenava com a carrer de Miquel Pedrola. A partir de llavors es va iniciar una campanya ciutadana per salvar el grafit, que perillava per l’inici d’unes obres a l’edifici. Gràcies a la pressió veïnal es va conseguir que la pintada es restaurés. Ara, amb la descoberta de la placa el proper dimarts 21 de febrer, el nom del milicià formarà part de forma oficial dels noms de carrers de Barcelona.

Miquel Pedrola, va néixer al número 25 del carrer del Mar, el 22 de juny de 1917 i va morir al Front d’Aragó el 8 de setembre de 1936 als 19 anys. Va ser un activista polític i milicià antifeixista català, militant del Bloc Obrer i Camperol (BOC) al que va entrar a formar part amb només quinze anys.

 

Comparteix aquest contingut