Una placa recordarà Amàlia Alegre, impulsora de la vaga de dones del 1918

7 de març de 2023

Districte Ciutat Vella

El dissabte 11 de març es farà la descoberta d'una placa que recorda la figura d’Amàlia Alegre Arnau, figura clau de la primera vaga protagonitzada massivament per dones contra la carestia de la vida, l'any 1918.

El dissabte 11 de març a les 12.00 se celebrarà l'acte de descoberta d'una placa commemorativa que recorda la figura d’Amàlia Alegre Arnau, figura clau de la primera vaga protagonitzada massivament per dones contra la carestia de vida el gener de 1918.

L’acte tindrà lloc, davant del número 9 del carrer de l’Om, al barri del Raval, on hi havia l’edifici on va viurer i des d’on es va iniciar la protesta pacifica.

A l’acte hi intervendrà el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Hi assitiran la néta d’Amàlia Alegre, Rosa Mª Guillamón Calvo i Maria Rosa Chalé Lázaro, néta política. També les acompanyaran les besnétes, Carmen Jiménez Guillamón, Imma Guillamón Chalé i Empar Guillamón Chalé.

Amàlia Alegre Arnau, va ser la impulsora de la vaga de dones del 1918, una protesta que va començar com una mobilització per l’encariment del carbó i d’aliments fonamentals com el pa.

Activista social i feminista, des del carrer de l’Om, va convocar les seves veïnes a les portes del Govern Civil per denunciar que la població obrera no podia assumir l’augment de les despeses i que s’enfrontaven a penúries per superar l’hivern. La protesta va acabar mobilitzant milers de dones i la seva acció va culminar, finalment, en la denúncia pública de la pèssima situació de les dones dins la societat.

Comparteix aquest contingut