Unes jornades internacionals per compartir coneixements sobre els refugis antiaeris

22 de febrer de 2023

Maite Safont Palau

Coorganitzades per la Regidoria de Memòria Democràtica i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB, se celebraran els dies 16 i 17 de març en commemoració del 85è aniversari dels bombardejos sobre Barcelona.

Quins models i camins es van seguir en la construcció dels refugis antiaeris? Quins usos posteriors han tingut? Quins relats articulen avui la seva memòria? Quina influència va tenir el cas de Barcelona en altres països? Són algunes de les preguntes que es posaran damunt la taula en el decurs de les jornades internacionals “Refugis. Ciutadania, memòria i subsol a Europa“, que tindran lloc a La Model. Espai de Memòria els dies 16 i 17 de març. Historiadors, arqueòlegs, artistes, arquitectes i representants de la societat civil d’arreu d’Europa es trobaran aquests dos dies per compartir coneixements i experiències que permetin avançar en l’articulació de memòries i actuacions compartides, just quan farà 85 anys dels bombardejos sobre Barcelona, la primera ciutat del món bombardejada sistemàticament des de l’aire.

Les jornades les organitzen la Regidoria de Memòria Democràtica mitjançant l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (Direcció de Memòria, Història i Patrimoni – Servei d’Arqueologia de Barcelona) i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB. Estan cofinançades pel programa CERV de la Comissió Europea. Coincidiran amb l’exposició 1322. Refugis antiaeris de Barcelona, comissariada per la fotògrafa i periodista Ana Sánchez i per l’historiador Xavier Domènech, que també acollirà l’antiga presó Model.

La ponència inaugural de les jornades, titulada Els bombardejos de la Segona Guerra Mundial i els memorials per recordar-los, la farà l’historiador Keith Lowe. Entre les moltes persones que intervindran al llarg dels dos dies podem citar l’arqueòloga Carme Miró, l’arquitecta Ana Laura Bertero Mastrangelo, els professors de la Universitat Rovira i Virgili i membres del grup de recerca ISOCAC Ramon Arnabat i Ginés Puente, l’artista Cristina Lucas, el director de la Feuerle Collection (Berlín), Daniele Maruca, o Jordi Guixé, director de l’EUROM i professor de la Universitat de Barcelona, .

Trobareu tots els detalls del programa aquí.

Comparteix aquest contingut