Les Brigades Internacionals

Quan el 1931 es proclamà la Segona República Espanyola, el feixisme s’estenia per Europa.

El juliol de 1936, en fracassar el cop d’Estat que pretenia aniquilar la República, s’inicià la Guerra Civil (1936-1939). Milers d’homes i dones de tot el món veieren l’oportunitat d’aturar el feixisme defensant la República Espanyola contra les tropes insurrectes del general Franco, que comptava amb el suport militar actiu de Hitler i Mussolini. Una situació que va fer d’Espanya el primer escenari de la Segona Guerra Mundial.

El setembre de 1936 es començaren a organitzar les Brigades Internacionals, unitats militars formades principalment per voluntaris i voluntàries antifeixistes d’arreu del món. En el decurs de la guerra se n’hi allistaren prop de 35.000 persones, provinents de més de 50 nacions diferents, i uns 10.000 van perdre la vida en combat. Tot i la nombrosa presència d’intel·lectuals i professionals, com infermeres, escriptores o metges, la gran majoria del voluntariat provenia de la classe obrera.

Dos anys més tard, la Societat de Nacions va forçar la retirada de les Brigades. El 28 d’octubre de 1938, el govern de la República organitzà un emotiu i multitudinari acte de comiat a Barcelona en què van desfilar els soldats internacionals.

Cinquanta anys després, el 28 d’octubre de 1988, per iniciativa de la nord-americana Spanish Civil War Historical Society, s’inaugurà el monument David i Goliat (obra de l’escultor Roy Schifrin) en homenatge a les Brigades Internacionals. Al peu, hi ha un fragment del discurs de comiat que Dolores Ibárruri, «la Pasionaria», els dedicà.

El districte d’Horta-Guinardó, en el marc de la seva activitat pel manteniment de la memòria democràtica, en col·laboració amb l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, organitza cada mes d’octubre, davant del monument, un acte d’homenatge en record i agraïment a les Brigades Internacionals, amb la participació d’excombatents, familiars i diverses associacions, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Data d'inauguració:
28/10/2018
Districte:
Horta - Guinardó
Les Brigades Internacionals

Comparteix aquest contingut