L’Escola del Mar i el seu llegat pedagògic

En aquest indret, a tocar dels desapareguts Banys Orientals, es va inaugurar, el 26 de gener de 1922, l’Escola del Mar, d’iniciativa municipal, fundada pel pedagog Pere Vergés (1896-1970) i dissenyada per l’arquitecte municipal Josep Goday (1882-1936).
El 7 de gener de 1938 un bombardeig de l’aviació italiana va destruir l’escola, que va seguir la seva tasca al Roserar de Montjuïc (1938-1948) i a l’Escola del Mar del Guinardó (del 1948 fins a l’actualitat).
L’Escola del Mar va ser un referent de la renovació pedagògica que oferia una formació integral de ciutadans, promovent l’autonomia de l’alumnat i la participació en la gestió de l’escola, responsabilitzant-lo d’algunes de les activitats i serveis, com ara la biblioteca, el servei meteorològic o l’edició, des del 1933, de la revista Garbí. L’escola s’organitzava com una república governada pels seus alumnes amb igualtat de condicions per a nois i noies. La ubicació especial de l’Escola, a tocar de la platja de Pescadors, era idònia per als infants amb problemes de salut, i va condicionar-ne el plantejament pedagògic, caracteritzat per donar centralitat a les activitats esportives i l’observació de l’entorn natural.
El 7 de gener de 1938 el bombardeig feixista, que va afectar la Barceloneta i Sant Martí, va destruir l’edifici original de l’Escola del Mar. Els bombers van haver de sufocar el gran incendi de l’escola construïda amb fusta.
Actualment el seu llegat continua ben viu.

Data d'inauguració:
10/01/2018
Districte:
Ciutat Vella
L’Escola del Mar i el seu llegat pedagògic

Comparteix aquest contingut