Data: 29/06/2021 - 29/06/2022

Lloc: Museu d’Història de Barcelona, MUHBA, a la seu Oliva Artés

Presentació

Programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ 2021-2022

El programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’, de la Regidoria de Memòria Democràtica, neix amb la voluntat d’estudiar, difondre i reivindicar els moviments i les persones, principalment dones, que han desenvolupat estratègies per defensar el dret a l’habitatge a la ciutat. Una part del programa consisteix en la coordinació i comissariat d’una sèrie d’activitats amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya, junt amb les Taules de memòria de Districte i el Museu d’Història de Barcelona, MUHBA, a la seu Oliva Artés.

L’acció s’emmarca també en la promoció, reconeixement i acompanyament dels barris i els seus moviments en la construcció de la memòria democràtica de la ciutat.

El programa combina la coordinació de la recerca universitària amb la feina de la memòria veïnal i dota de continguts i objectius les taules de memòria dels districtes amb la finalitat de crear una cartografia urbana compartida que identifiqui i difongui la memòria per la lluita per l’habitatge posant-la al servei de la ciutadania.

Al llarg d’un any es duran a terme accions i activitats a tots els districtes i al MUHBA per visibilitzar les principals reivindicacions del darrer segle, Quedaran recollides en un mapa que cartografiarà la memòria d’aquestes lluites.

Objectius del programa

 • Estudiar i posar a l’abast de la ciutadania el llegat que ens han deixat els moviments i les persones que han lluitat per defensar el dret a l’habitatge a Barcelona.
 • Contribuir a la divulgació de la història de la ciutat i a la construcció d’una memòria plural, democràtica i amb perspectiva de gènere.

Context històric

El 90è aniversari de la primera gran vaga de lloguers documentada a Barcelona es pren com a punt de partida del programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge’.

La vaga va tenir lloc entre l’abril i el desembre del 1931. Va arribar enmig d’una gran crisi econòmica i social que allunyava de l’abast de les classes populars les necessitats més bàsiques per poder afrontar el seu dia a dia. El Sindicat de la Construcció de la CNT de Barcelona en va promoure l’organització per fer front a l’onada de desnonaments i la impossibilitat de pagar uns lloguers fora de l’abast de moltes famílies a causa de la situació de precarietat i indigència d’una part de la població. Assumia així com a pròpia una reivindicació i unes pràctiques que s’anaven desenvolupant de manera espontània i amb un protagonisme important de les dones.

Des d’aleshores, la capital catalana ha viscut altres reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne, sempre amb una presència capdavantera de les dones: L’eradicació del barraquisme i
les seves contradiccions; el fenomen de l’autoconstrucció als barris de muntanya; la incertesa de les Cases Barates; l’aparició dels grans polígons d’habitatge i la formació de moviments socials i veïnals que reclamen equipaments i espais públics; la conversió dels llogaters en propietaris i l’oportunitat perduda dels Jocs Olímpics; la minva de l’habitatge públic; la contracció del parc de lloguer; o l’esclat de la bombolla immobiliària i l’habitatge com a actiu financer transnacional.

Desenvolupament de les accions territorials de memòria

El programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ durarà 12 mesos, des de finals de juny de 2021 fins a juny de 2022. Els seus espais d’acció, treball i referència són les taules de memòria dels Districtes, que articulen grups de treball específics.

La col·locació de plaques i faristols, l’organització de rutes i itineraris, taules rodones de debat, exposicions, mostres d’arts comunitàries, muralisme, i l’edició de publicacions conforma un conjunt d’activitats que arrela el programa al territori.

Memòria de les lluites per l’habitatge compta amb diferents agents implicats: associacions veïnals, grups i associacions de memòria, centres d’estudis històrics, arxius de districte , i pretén coordinar-se amb altres agents que treballen projectes de memòria, el Pla de Barris i Memòria Viva, i els Plans de Desenvolupament Comunitari.

Així mateix, es vol cercar la implicació dels equipaments de proximitat (educatius i culturals), d’entitats i xarxes vinculades a les lluites per l’habitatge i el dret a la ciutat, i altres agents la participació dels quals sumi diversitat al projecte.

Inauguració d’una exposició al MUHBA Oliva Artés

L’exposició Habitar Barcelona. La lluita per l’habitatge en la Barcelona del segle XX, que es presentarà al maig del 2022, mostra les diferents etapes d’un cicle històric que recorre tot el segle XX. S’inicia amb l’arribada massiva d’immigrants a Barcelona i les primeres promocions d’habitatges protegits i acaba a finals del segle amb la crisis de 1997.

La cloenda del projecte, el juny del 2022, coincidirà amb la celebració a Barcelona del congrés European Network for Housing Research (ENHR’22), una plataforma d’experts i investigadors en habitatge que posa en comú les polítiques d’habitatge dels estats europeus.

El programa es tancarà amb les Jornades de debat i conclusions del projecte al MUHBA Oliva Artés, on hi haurà la trobada anual de les Taules de memòria de la ciutat, i es presentarà el Mapa Web en el qual es visualitzaran les lluites per l’habitatge, un dels fruits permanents que donarà el projecte.

Té lloc el 29 de juny al MUHBA – Oliva Artés i recordarà la primera gran vaga de lloguers que es va fer a la ciutat, fa 90 anys.

La Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i en coordinació amb les Taules de Memòria de Districte, posa en marxa el projecte ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’, amb l’objectiu de fer visible la memòria social de les lluites urbanes pel dret a l’habitatge —tant en règim de lloguer com de propietat— en el darrer segle a Barcelona. El projecte es presentarà en una jornada que tindrà lloc el 29 de juny a les 17 hores al MUHBA – Oliva Artés, i per assistir-hi cal fer inscripció prèvia.

El programa de la jornada de presentació serà el següent:

 • 17.00 hores. Benvinguda a càrrec de Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
 • 17.05 hores. Presentació del programa a càrrec de Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.
 • 17.15 hores. Presentació del programa “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona”, amb Josep Maria Montaner, doctor arquitecte i catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, i de David H. Falagán, doctor arquitecte i professor del Departament de Teoria i Història de l’Arquitectura – ETSAB.
 • 17.30 hores. Presentació de la Coordinació de les Taules de Memòria dels Districtes a càrrec de Júlia Gutiérrez de Transductores.
 • 17.45 hores. Taula oberta de debat, moderada per Zaida Muxí Martínez, doctora arquitecta i professora agregada del Departament d’Urbanisme – ETSAB.
 • 18.30 hores. Descans.
 • 18.45 hores. Diàleg sobre la ‘Vaga de lloguers del 1931’, amb Manel Aisa Pàmpols, historiador i escriptor, i Cristina Poza López, arquitecta i investigadora sobre lluites urbanes a la UPC.
 • 19.30 hores. Presentació “Habitar Barcelona. Segle XX”, amb Amador Ferrer Aixalà, doctor arquitecte.
 • 19.45 hores. Cloenda, a càrrec de Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

Inscripcions a la jornada en aquest enllaç.

Accediu al programa de Memòria de les Lluites per l’Habitatge.

Comparteix aquest contingut