Data: 16/03/2023 - 31/07/2023

Lloc: La Model. Espai de Memòria

EXPOSICIÓ

Exposició fotogràfica “1.322. Refugis antiaeris de Barcelona”

Del 30 de març al 31 de juliol de 2023. La Model. Espai memorial L’exposició “1.322. Refugis antiaeris de Barcelona”, organitzada per la Regidoria deMemòria Democràtica en commemoració del 85è aniversari de l’històric bombardeig que va patir la capital catalana el 16, 17 i 18 de març del 1938, es podrà visitar del 30 de març al 31 de juliol a les galeries 3 i 4 de La Model. Espai Memorial. A partir de l’obra fotogràfica d’Ana Sánchez, es mostra un patrimoni civil únic: la xarxa colossal d’espais de la defensa passiva de la capital catalana que salvaria milers de vides i esdevindria un referent a Europa. Si al sòl de Barcelona romanen les cicatrius de l’última guerra viscuda a la ciutat, al seu subsol hi perviu encara un testimoni extraordinari de solidaritat i resistència.

La selecció de refugis n’il·lustra la variada tipologia i l’adaptació als llocs de vida i treball de la població: refugis comunitaris impulsats pel teixit ciutadà, fabrils i dels espais col·lectivitzats, privats, de dirigents polítics, d’institucions republicanes i espais del subsol reconvertits en refugi. En conjunt, aquestes 170 fotografies revelen una ciutat sota la ciutat que continua foradada en el present.

Dels més de quatre-cents espais investigats, l’exposició recull imatges de quaranta refugis. Entre ells, molts seran mostrats per primera vegada, com és el cas del refugi de la seu de la Junta de la Defensa Passiva, situada al passeig de Gràcia, o de l’Escola Popular de Guerra, situada a l’Escola Pia de Sarrià.

A la mostra també s’exposaran, gràcies a la col·laboració del MUHBA, una cinquantena d’objectes quotidians trobats a les intervencions arqueològiques fetes en diferents refugis, que ajuden a prendre consciència de la vida sota les bombes. Serà la primera vegada que aquests materials, conservats al Centre de Col·leccions de la Zona Franca, es mostraran al públic.

En el projecte hi ha col·laborat el Servei d’Arqueologia de Barcelona i la Unitat de Subsol dels Mossos d’Esquadra.

CONTEXT HISTÒRIC

Entre el 13 de febrer de 1937 i el 25 de gener de 1939, Barcelona va rebre 1.903 impactes i més d’un milió de quilos de bombes, que provocarien, en els gairebé dos anys d’atacs permanents, més de 2.700 morts i 7.000 ferits. Però, a la mateixa ciutat que va esdevenir camp de proves i experimentació bèl·lica dels bombardeigs per a la II Guerra Mundial, també hi va germinar una nova manera de resistir: per primer cop, lluny del front es foradava el terra a pic i pala per mantenir una fràgil quotidianitat sota el setge aeri. Barcelona, sense adonar-se de la transcendència de la seva lluita, va començar a teixir una eficaç xarxa de protecció inèdita fins llavors a Europa.

D’aquests 1.322 refugis inventariats, xifra que dona títol a l’exposició, tan sols un 5% es va construir directament des de les institucions, mentre que un altre 10% va rebre subvenció pública. La resta va ser obra de la societat civil autoorganitzada, protagonista d’un moviment ciutadà sense precedents. De fet, la densitat de refugis no es correspon amb les zones més castigades per l’Aviazione Legionaria i la Legió Còndor, sinó que està directament lligada al teixit associatiu, traduït en una millor xarxa de refugis. D’aquesta manera, barris com les Corts, Sarrià o Sant Gervasi, que a més també tenien menys densitat de població, tenien molts menys refugis en proporció que Ciutat Vella, Sants o Gràcia, on la cultura de cooperació entre veïns estava fortament arrelada.

FOTOGRAFIA I COMISSARIAT DE L’EXPOSICIÓ I LES JORNADES

Ana Sánchez és llicenciada en Periodisme i especialitzada en comunicació cultural, cinema i memòria històrica. Responsable de comunicació i fotògrafa de les exposicions “Quan plovien bombes. Els bombardeigs i la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil” (2007, Ajuntament de Barcelona – Museu d’Història de Catalunya) i “Refugi” (2008, Generalitat de Catalunya – estació de metro de la plaça de la Universitat de Barcelona), i de l'homenatge de la Generalitat a la frustrada Olimpíada Popular de Barcelona del 1936 (2017). Actualment és responsable de comunicació de l’Acadèmia del Cinema Català, els Premis Gaudí, el Festival de Cinema Europeu de Sevilla i DocsBarcelona, entre altres projectes. Coordinadora durant vuit anys de l’agència Comèdia, col·laboradora del CCCB, tutora del Màster en gestió cultural de la UB i actualment professora del Màster de producció executiva audiovisual Blanquerna-PROA.

Xavier Domènech és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en moviments socials i canvi polític en el franquisme i la transició, processos de nacionalització i les memòries de la república i la Guerra Civil. Entre les diverses exposicions i projectes de memòria que ha comissariat es troben “Quan plovien bombes. Els bombardeigs i la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil” (2007, Ajuntament de Barcelona – Museu d’Història de Catalunya) i “Refugi” (2008, Generalitat de Catalunya – estació de metro de la plaça de la Universitat de Barcelona). Alhora ha estat comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona (2015). Entre els seus diversos llibres hi ha Quan plovien bombes (Ecos – República de Paper, 2009), Lucha de clases, franquismo y democracia. Obreros y empresarios (1939-1979) (Akal, 2022) i Un haz de naciones. El Estado y la plurinacionalidad en España (1830-2017).

LA CIUTAT FORADADA: els bombardejos i la construcció de refugis a Barcelona (1936-1939).

Visita combinada

​​Durant la Guerra Civil es van construir a Barcelona 1.322 refugis antiaeris amb la finalitat de protegir la població dels bombardejos. Un fenomen sense precedents en altres ciutats que també havien patit l’embat de la guerra i que va ser possible gràcies a la col·laboració entre la ciutadania, capaç d’organitzar-se per construir aixoplucs a pic i pala, i institucions com l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Aquesta activitat combina la visita a l’exposició “1.322 refugis antiaeris de Barcelona” de la Model i al MUHBA Refugi 307, i vol fer visible l’esforç col·lectiu que va permetre la construcció d’una xarxa de refugis per protegir la població. L’itinerari a peu entre un equipament i l’altre s’acosta a indrets que també recorden l’impacte del bombardejos sobre la ciutat durant la Guerra Civil.

Inici: La Model
Final: MUHBA Refugi 307

​Cada divendres del 21 d’abril al 28 de juliol (excepte el 23 de juny) i el dijous 13 d’abril.
Durada: de 18:00 a 20:30 h
Preu: 2 euros

JORNADES INTERNACIONALS

Jornades internacionals “Refugis. Ciutadania, memòria i subsol a Europa” 16 i 17 de març de 2023. Sala d’actes de La Model. Espai Memorial
Quins models i camins es van seguir en la seva construcció? Quins usos posteriors han tingut? Quins relats articulen avui la seva memòria? Quina influència va tenir el cas de Barcelona en altres països? Historiadors, arqueòlegs, urbanistes, arquitectes, responsables polítics i representants de la societat civil que els reivindiquen en tot el continent es donaran cita a Barcelona, la primera ciutat del món bombardejada sistemàticament des de l’aire, per compartir coneixements i experiències que ens permetin avançar en l’articulació de memòries i actuacions compartides.
L’obra de construcció ciutadana dels refugis a Barcelona esdevindria patrimoni europeu durant la Segona Guerra Mundial i els primers compassos de la guerra freda, en una experiència que arriba fins al present. Quins usos posteriors han tingut? Quins relats articulen avui la seva memòria? Quina influència va tenir el cas de Barcelona en altres països? Historiadors, arqueòlegs, arquitectes i representants de la societat civil que els reivindiquen en tot el continent es trobaran el 16 i el 17 de març a Barcelona, la primera ciutat del món bombardejada sistemàticament des de l’aire, per compartir coneixements i experiències que permetin avançar en l’articulació de memòries i actuacions compartides.

Les jornades tindran lloc a la sala d’actes de la presó Model i seran inaugurades per Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Entre la vintena d’experts convidats, destaquen l’historiador britànic Keith Lowe, prestigiós analista de la Segona Guerra Mundial, i l’alemany Wieland Giebel, especialitzat en història de Berlín, el francès Gilles Thomas, expert en el subsol de París, o la catalana Laia Gallego, autora d’estudis historicoarqueològics sobre els bombardeigs de Barcelona.

La mirada arqueològica l’aportaran, entre altres, Gabriel Moshenka, responsable de nombroses excavacions als refugis antiaeris britànics, o Carme Miró, del pla Barcino; l’artística, Cristina Lucas, autora de diferents instal·lacions sobre els bombardejos aeris, i la de la societat civil que reivindica aquest patrimoni, Kay Heyne, director de l’entitat que gestiona l’accés als búnquers de Berlín.

Per analitzar els possibles usos dels refugis en el present, a les jornades hi participarà Daniele Maruca, director de la col·lecció Feuerle d’art contemporani, exposada en un búnquer de Berlín.

Dijous 16 de març

09.30h – 10.00h – Sessió de benvinguda

  • Jordi Guixé , director de l’Observatori Europeu de la Memòria (EUROM)
  • Ana Sánchez Xavier Domènech , comissaris de l’exposició 1.322. Un refugi anti-raid a Barcelona.
  • Jordi Rabassa , regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona

10 a.m. – 10.45 a.m. – Discurs magistral
Els bombardeigs de la Segona Guerra Mundial i monuments commemoratius per a ells , a càrrec de Keith Lowe , historiador

10.45 h – 11.15 h – Descans

11.15h – 13.00h – Taula 1
Els significats d’una memòria enterrada

Presenta i modera: Violeta Gumà , periodista (Agència Catalana de Notícies)

16.00h – 18.00h – Taula 2
Arqueologia dels Refugis

  • Montserrat Pugés i Xavier Maese, Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona)
  • Jordi Ramos, arqueòleg de la Universitat de Barcelona
  • Miquel Mezquida, arqueòleg i director de l’ Associació Científica ArqueoAntro
  • Gabriel Moshenska , professor d’arqueologia pública a la UCL (University College of London)

Presenta i modera: Sílvia Marimon , periodista (diari Ara)

18.00h – 18.30h – Descans

18.30h – 20.00h – Presentació de cartells de conferències

Divendres 17 de març

10.00h – 10.45h – Presentació
Els bombardejos de Barcelona, ​​a càrrec de Ramon Arnabat Ginés Puente , professors de la Universitat Rovira i Virgili i membres del grup de recerca ISOCAC

10.45 h – 11.15 h – Descans

11.15 h – 13.00 h – Taula 3
Com recordar els atemptats de Barcelona

  • Laia Gallego, arqueòloga i investigadora predoctoral de la Universitat de Barcelona
  • Jordi Guixé, director d’EUROM i professor de la Universitat de Barcelona
  • Cristina Lucas , artista
  • Ricard Martínez fotògraf, investigador i fundador d’Arqueologia del punt de vista (Arqueologia del punt de vista)

Presenta i modera: Carolina Rosich , periodista (TV3)

16.00h – 18.00h – Taula 4
Memòria i ciutadania

Presenta i modera: Núria Iceta , editora (L’Avenç)

18.00h – 18.30h – Descans

18.30h – 19.00h – Taula 5
Passat, present i futur d’una memòria

  • Ana Sánchez i Xavier Domènech , comissaris de l’exposició 1.322. Un refugi anti-raid a Barcelona.

19.00 h

  • Conclusions de Jaume Muñoz , Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Director de Memòria, Història i Patrimoni
Organitzat pel Departament de Memòria Democràtica a través de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (Departament de Memòria, Història i Patrimoni – Servei d’Arqueologia de Barcelona) i l’Observatori Europeu de la Memòria. Cofinançat pel programa CERV de la Comissió Europea.
Premeu aquí per veure els vídeos de les jornades.

Comparteix aquest contingut