Comencen les obres de canvi del paviment del Mercat de la Boqueria

..
12/01/2023 - 15:50 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) comença aquest dilluns, 16 de gener, les obres de substitució del paviment del Mercat de la Boqueria que compten amb un pressupost d’1’4 milions d’euros i s’allargaran durant deu setmanes.

Les obres es realitzaran en dues fases de cinc setmanes cadascuna. En la primera fase, es farà el canvi del paviment de la banda de muntanya. S’iniciarà el 16 de gener i es preveu que finalitzi el 19 de febrer. La segona fase serà a la banda mar del mercat i començarà el 20 de febrer fins al 26 de març.

Mentre durin les obres el mercat continuarà obert. Per tal d’afectar el mínim possible l’activitat diària a la part del mercat on no s’estigui actuant, les obres es fan en dues fases i contemplen importants mesures de seguretat així com per minimitzar les molèsties, tant de pols com de soroll.

Hauran de tancar temporalment les parades que es trobin afectades per les obres de cadascuna de les fases, si bé s’estudia la possibilitat que puguin anar reobrint abans de les cinc setmanes a mida que avanci la pavimentació dels diferents trams.

Pel que fa als locals amb terrasses situats als porxos que limitin amb la zona de treball en cada fase, es recomana que no realitzin activitat.

3.600 metres quadrats de paviment nou

El paviment del Mercat de la Boqueria estava deteriorat i comptava amb fissures i irregularitats en la superfície i presentava diferents materials fruit de diverses intervencions al llarg del temps. Per aquest motiu, s’ha decidit renovar i uniformar el paviment.

En total, s’actuarà sobre els 3.600 metres quadrats dels carrers del mercat mitjançant el fresat i la demolició dels paviments de tota la superfície i la col·locació d’un paviment únic a tota la superfície del mercat amb una base d’aglomerat asfàltic en calent i un acabat amb resina i àrids granítics per garantir la durabilitat. Les obres també contemplen treballs auxiliars de recol·locació de diferents elements del mercat i senyalització dels espais d’ocupació temporal.

Aquestes actuacions sorgeixen de la Mesura de Govern sobre preservació i millora del Mercat Municipal de la Boqueria que es va presentar l’any 2017 i que inclou un pla per mantenir aquest mercat que ha suposat, durant els darrers anys, la construcció i posada en funcionament de l’Aula Gastronòmica amb un pressupost d’uns 250.000 euros; la renovació de la il·luminació per a la instal·lació de llums LED per uns 250.000 euros; la renovació i millora del clavegueram per uns 500.000 euros.

Actualment i fins al juny d’aquest any, també s’està actuant a la Boqueria en el projecte per a la instal•lació de sistemes de control de coloms a l’estructura del mercat, on es troben les zones de nidificació i estada de les aus, donat que el mercat és obert a l’exterior. Aquest projecte té un pressupost d’uns 661.000 euros. La primera fase és la definida al projecte en base a l’observació ja realitzada dels punts on actuen els coloms. La segona part serà un anàlisi del canvi de comportament dels coloms per poder ampliar les actuacions inicialment previstes per coartar l’estada d’aquestes aus.

4’5 milions d’euros invertits en millores de la xarxa de Mercats Municipals

El 2023, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) invertirà un total de 4’5 milions d’euros en la millora de la xarxa de Mercats Municipals de la ciutat. A banda de la inversió a la Boqueria, hi ha una partida prevista de més de 3 milions d’euros que es destinarà, principalment, a la pintura de paraments interiors verticals i horitzontals, a millores de serralleria -com poden ser la col·locació d’arrambadors a zones logístiques i la substitució puntual de portes i baranes-, i a actuacions a cel rasos dels mercats municipals. Les principals zones a les que està previst dur a terme aquestes actuacions són les zones d’aparcament, les de logística i planta de vendes. Els mercats s’han ordenat per ordre de prioritat, basant-se en les necessitats de cada espai.

El mandat es tancarà així amb una inversió de 100 milions d’euros en aquests equipaments i per primera vegada es destinen 1 de cada 4 euros al manteniment dels seus edificis.