Comencen les obres del Mercat provisional d’Horta

Render del Mercat provisional d’Horta
14/01/2023 - 15:39 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), ha iniciat aquesta setmana les obres del Mercat Provisional d’Horta. L’edifici s’instal·la en un espai verd situat a la confluència dels carrers de Porto i Lisboa. L’obra té un pressupost total de 5.388.950,31 euros, en part finançats pels Fons Next Generation. La previsió és que l’espai estigui apunt en sis mesos.

El mercat provisional, proposta dels arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carles Enrich, és una gran estructura de fusta d’uns 1.400 metres quadrats, la principal innovació que presenta és que part d’aquesta construcció romandrà de manera permanent en aquesta ubicació per tal d’esdevenir un element més de la futura zona verda amb diversitat d’usos que ocuparà l’àmbit. Els usos del nou edifici en la seva funció de mercat provisional es reparteixen en 3 grans àmbits: Sala de vendes, Parades especials i Zona logística.

Així, la proposta contempla que aquest tingui una sala de venda de 800 metres quadrats per a 33 establiments, 27 alimentaris i 6 no alimentaris. L’accés principal se situa a la cantonada EstLisboa/Porto, i se’n disposen dos més, en cantonades oposades, a les façanes Sud i Nord. Les parades especials no alimentàries estaran situades a la façana amb la nova plaça, dinamitzant l’espai públic del carrer Porto. La façana Est es completa amb un cos baix annex al volum principal, de 109m2, que acull les parades exteriors no alimentàries i esdevé un aparador comercial amb un porxo en voladís que ressegueix aquest espai.

D’altra banda, està previst que la zona logística compti amb 374 metres quadrats on s’inclouran les cambres frigorífiques comunitàries, el magatzem comunitari, les oficines, els lavabos, la cambra de residus, la zona de càrrega i descàrrega i l’espai per a instal·lacions. Sobre la coberta de la Zona logística hi haurà l’espai reservat a la maquinària de climatització del mercat.

Serà un equipament sostenible gràcies a la reutilització dels materials i a l’aprofitament dels recursos naturals com, per exemple, la recuperació de l’aigua de pluja per als lavabos, la neteja i el reg.

Una segona vida per a l’estructura del Mercat

La voluntat del Govern municipal és que, un cop finalitzin les obres del mercat definitiu i els
paradistes s’hi puguin tornar a instal·lar-se allà, l’estructura que ha fet de mercat provisional es
mantingui al mateix emplaçament i jugui un paper important de dinamització de la zona verda.

I és que mitjançant el reaprofitament parcial de l’estructura de fusta, la urbanització de l’entorn i les plaques fotovoltaiques, està previst un estalvi del 40% en el desmuntatge del mercat
provisional i del 90% pel que fa a la construcció del futur parc productiu. Aquesta ubicació potencia l’encreuament del corredor verd de les rieres d’Horta i la trama urbana del casc antic, tot generant un nou espai públic de connexió entre els barris. La voluntat és que el Mercat d’Horta estigui en marxa provisionalment en aquest emplaçament fins a l’estiu de 2023.

100 milions d’euros d’inversió en els mercats municipals fins a finals del 2023

L’Ajuntament invertirà 96.020.049 euros en els mercats municipals entre els anys 2020 i el 2023. Un total de 70.625.100 euros es dedicaran a grans reformes i millores en set mercats que són els mercats de: Abaceria, Sant Andreu, Horta, Montserrat, Besòs, Galvany i Sagrada Família.

A més, es destinen altres 22.623.082 euros més al Pla general d’obres, millores i manteniment. En el període 2020-2021 s’estan realitzant obres de millora a Abaceria (provisional), Barcelona, Bellcaire-Encants Glòries, Besòs, Bon Pastor, Boqueria, Canyelles, Carmel, Clot, Concepció, Estrella, Felip II, Fort Pienc, Guinardó, Guineueta, Horta, Hostafrancs, Les Corts, Lesseps, Llibertat, Marina, Mercè, Montserrat, Ninot, Provençals, Sagrada Família, Sant Andreu (provisional), Sant Antoni, Sant Martí, Sant Gervasi, Santa Caterina, Sants, Sarrià, Tres Torres, i Vall d’Hebron. En total, són 58 actuacions entre els dos anys.

També s’invertirà una darrera partida de 2.771.868 euros d’inversió al Pla de Digitalització dels mercats de Barcelona, en la que s’inclou la infraestructura necessària per tirar endavant el pla en els 40 edificis de la xarxa de mercats municipals. Cal destacar també el significatiu increment dels recursos destinats a garantir el bon estat de funcionament i servei del mercat (23,5 % del total de la inversió) i els criteris de sostenibilitat introduïts en les actuacions, des de la implantació de il·luminació LED fins a les millores en la climatització passant per les infraestructures per al reciclatge i la reutilització.

Amb la inversió prevista fins el 2023, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona continua mantenint el ritme d’inversions que ha mantingut en els darrers anys amb la vista posada en què actuïn com a locomotores per a la dinamització i reactivació dels diferents eixos comercials de la ciutat. Els mercats sempre han actuat com a tal. En el darrer any, amb la pandèmia, s‘ha constatat com aquests equipaments comercials tenen la capacitat d’atreure clientela fins i tot en els moments més difícils i d’arrossegar i ajudar a dinamitzar el comerç de proximitat que tenen al voltant. És per això que en aquest context la inversió en els mercats municipals és, si cap, encara més necessària. Amb les obres previstes per als propers anys, pràcticament es finalitza la renovació integral de tots els equipaments.

Les inversions en rehabilitació i millora dels mercats són finançades majoritàriament per l’Ajuntament de Barcelona. També hi contribueixen, en menor grau, els operadors dels mercats i l’Institut Municipal de Mercats (IMMB) amb recursos propis finançats per les aportacions als processos de remodelació dels comerciants dels mercats. L’Institut Municipal de Mercats planifica les actuacions a desenvolupar en els mercats, elabora i executa projectes de transformació i millora i també els derivats de les necessitats de manteniment i actualització dels espais i les instal·lacions. Progressivament les inversions en grans remodelacions aniran cedint protagonisme als nous projectes en el marc de la digitalització i actualització comercial dels Mercats, un cop es vagin completant les remodelacions de tots els edificis dels mercats. Barcelona compta amb 39 mercats alimentaris i 4 no alimentaris en 40 edificis, que acullen fins a 2.143 establiments. Durant el 2020, van rebre 46.388.777 visitants presencials i es van arribar a multiplicar per 10 les comandes online i per telèfon. El 66% dels barcelonins i barcelonines compren en els mercats i, en conjunt, la població els dona una puntuació mitjana de 7,7 sobre 10.

Enllaços relacionats

Notícies relacionades