Coneixem el projecte “El Mercat” de l’escola La Muntanyeta

..
06/09/2023 - 13:52 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Avui, aprofitant que iniciem un nou curs escolar, us expliquem l’experiència de l’escola La Muntanyeta amb el seu projecte “El Mercat”, que es va dur a terme durant el curs anterior després d’una visita al Mercat d’Hostafrancs.

Als alumnes de segon curs els hi va arribar una carta molt especial: la directora general de Mercats de Catalunya els demana ajuda per atreure més visitants als mercats. A partir d’aquí, els alumnes es van organitzar en grups per pensar diferents propostes amb l’objectiu de motivar la ciutadania a comprar al mercat.

Després d’escoltar i valorar les propostes dels diferents grups, la classe va escollir algunes de les idees que més van encaixar. Van plantejar una campanya publicitària amb diversos eslògans i van decidir fer entrevistes als comerciants del Mercat d’Hostafrancs i enquestes al veïnat. 

Als paradistes d’Hostafrancs els van preguntar sobre la procedència i la conservació dels aliments, el reaprofitament alimentari, el tracte amb la clientela, etc. Amb les enquestes al veïnat, volien saber les edats dels compradors del mercat, la freqüència amb què hi acudeixen, si duen bosses i envasos reutilitzables per ser més sostenibles, entre d’altres. Mitjançant aquestes dues metodologies, van treballar l’expressió oral i escrita i també les matemàtiques, amb l’anàlisi de dades de l’enquesta i l’elaboració de gràfics de barres.

Després de les entrevistes i les enquestes, van configurar el relat amb tot allò que havien vist: als mercats s’hi troba producte de qualitat, de proximitat i de temporada, i són equipaments conscienciats amb la sostenibilitat i amb la reducció del malbaratament alimentari. Per viure una experiència encara més immersiva, també van visitar l’aula gastronòmica del Mercat de Sants per cuinar junts una recepta de temporada deliciosa.

L’alumnat de segon va recollir aquest projecte en un llibre digital, que es va presentar en un berenar col·lectiu per a les famílies i infants de la classe. Per preparar aquest berenar, van escollir sis receptes de berenars freds; van comprar els ingredients al mercat, calculant prèviament el pressupost aproximat, i el van cuinar a l’escola amb l’ajuda de les famílies. 

Us animem a consultar el llibre digital del projecte i us desitgem un molt bon inici de curs a tots i totes!