El pedagog francès Philippe Meirieu presenta les seves claus contra la segregació escolar

..
14/03/2023 - 13:31 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

El pedagog francès Philippe Meirieu va ser el protagonista de l’últim debat del cicle ‘En clau d’educació’, organitzat pel Consell Educatiu Municipal de Barcelona (CEMB) i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat  Autònoma de Barcelona (UAB) a l’auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). 

El col·loqui de Meirieu ‘Oportunitats educatives a Barcelona. Des de la perspectiva de gènere i altres vulnerabilitats’ va abordar les desigualtats educatives, les vulnerabilitats dels infants i quines eines utilitzar per evitar que aquestes diferències s’aprofundeixin dins de les escoles i acabin convertint-se en desavantatges si es manté una “forma escolar que pressuposa l’homogeneïtat i conformitat amb la norma”. El pedagog es va centrar en la idea de cercar estratègies que permetin als alumnes arribar amb diferents motxilles a l’escola i no fracassar en el seu camí d’aprenentatge cap al creixement personal.

Meirieu, un dels pedagogs contemporanis més reconeguts, es va mostrar partidari del Pla contra la segregació escolar de Barcelona en què des de la política s’ajuda econòmicament i amb més recursos a les escoles que acullen els infants vulnerables per lluitar contra les diferències, aportar oportunitats i garantir l’equitat. Una defensa de les polítiques pedagògiques que ell mateix ha contribuït al llarg de la seva trajectòria professional a França, ja que les desigualtats econòmiques i socials impliquen un tractament diferent de les criatures i que aquestes redueixin el nivell d’aspiració professional a mesura que van creixent.

En el transcurs de la conferència van aparèixer els estereotips com un element que té molta càrrega en les escoles i perpetua desigualtats. Meirieu va citar multitud d’exemples sobre situacions que passen dins els centres educatius i que conviden a la reflexió, fent evident molts errors que segurament es repeteixen sense percebre-ho. Per això, el pedagog defensa la necessitat de mesures complementàries més enllà de posar dins d’una mateixa classe alumnes d’orígens diversos per buscar la diversitat, la integració i la igualtat.

També va posar èmfasi en el fet que cal despertar el desig i gust per l’aprenentatge escolar en els nens i adolescents. És a dir, allunyar-se de metodologies que en el seu intent de fer millorar a l’alumne no ho aconsegueix i li provoca rebuig. Tot això, és necessari perquè ampliïn els aprenentatges i estiguin predisposats a obrir-se a nous coneixements en comptes de limitar-se i fer ús de les eines que avui en dia tenen disponibles com Google o ChatGPT.

Meirieu va deixar clar que l’escola no pot lluitar sola contra les desigualtats econòmiques i socials sinó que ha de ser una lluita de tota la societat. A més, remarca la importància de la tasca dels mitjans de comunicació en favor de l’educació.

L’expert va acabar la conferència recordant que els alumnes arriben a l’escola amb una contingència que no depèn dels educadors. No obstant això, l’educació implica assumir la contingència, però no quedar-hi atrapat segons ha explicat Meirieu. En conclusió, l’educació ha de ser un instrument per fer possible l’emancipació.