Inauguració de la reforma de l'espai patrimonial i de la museografia del MUHBA Santa Caterina

..
31/03/2023 - 10:04 h - Comerç i mercats Mercats de Barcelona

Aquest dilluns 27 de març, s’ha dut a terme la inauguració de la reforma de l’espai i de la museografia del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) Santa Caterina. L’acte es va celebrar a la plaça de Joan Capri i va comptar amb la presència dels paradistes del mercat.

A la part posterior del Mercat de Santa Caterina hi ha un espai arqueològic gestionat pel MUHBA on es poden veure algunes restes estructurals de l’antic convent de Santa Caterina. La instal·lació, però, ja deteriorada pel pas dels anys, resultava difícil de comprendre per les persones que no tenien experiència prèvia en interpretació arqueològica, i donava poc èmfasi a la significació històrica de l’antiga institució monàstica i al mercat municipal que la va substituir.

A partir d’aquí, MUHBA ha desenvolupat un projecte diferent, on ressalta les dues estructures per explicar en clau d’història urbana de Barcelona el vincle directe que existeix entre elles, i el naixement i desenvolupament del mercat municipal contemporani que continua funcionant, i que ha esdevingut ja una estructura patrimonial rellevant.

La nova museografia fa un recorregut històric, on a partir de les restes arqueològiques, de peces originals de l’antic convent preservades i de peces aportades pels mateixos paradistes de Santa Caterina, de grans imatges i d’audiovisuals, la nova museografia comença explicant la revolució del monacat medieval, on es destaca que al s. XIII Barcelona es va omplir de convents, i que el de Santa Caterina en va ser un dels més antics, grans i influents, i posteriorment, les causes del seu enderrocament al s. XIV.

El solar alliberat per la demolició del convent de Santa Caterina va facilitar la construcció del primer mercat municipal cobert de la ciutat, l’any 1840. El procés, repetit en altres convents, va donar inici a l’actual xarxa municipal de mercats, del qual forma part el Mercat de Santa Caterina. A més, s’hi troba explicat els dos segles de vida activa del mercat a través d’una exposició d’objectes i fotografies. S’hi destaca l’aposta dels primers ajuntaments democràtics barcelonins per renovar els mercats municipals, tot just quan a moltes altres ciutats europees s’apostava per suprimir-los. En aquest sentit, va ser clau la visió estratègica de Josep Maria Serra Martí i el seu equip municipal, que va engegar el projecte de renovació dels mercats municipals que, actualment, encara continua en execució, i narra per què Barcelona té 41 mercats municipals actius.

El nou relat museogràfic finalitza amb l’explicació de l’aposta municipal per transformar el Mercat de Santa Caterina en un nou monument del centre urbà de Barcelona, amb la seva espectacular coberta que ha esdevingut ja un element patrimonial contemporani del districte de Ciutat Vella.

Amb aquesta narrativa, el MUHBA té l’objectiu de fer entendre als ciutadans i visitants tant la realitat física i històrica de l’espai que ocupa avui en dia el Mercat de Santa Caterina, com la funció essencial dels mercats públics en la Barcelona del segle XXI, juntament amb els reptes de futur, com són la sostenibilitat i la justícia social.

La reforma de l’espai ha estat possible pel finançament del Districte de Ciutat Vella i la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats, i els i les paradistes del Mercat de Santa Caterina.