La transformació digital dels Mercats Municipals de Barcelona al Mobile World Congress

L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona ha presentat avui al Mobile World Congress el seu pla de digitalització dels mercats, una iniciativa que marca el camí cap a la modernització d’aquests equipaments i que referma el compromís de l’IMMB amb la innovació i la millora contínua.
El MWC, el congrés de tecnologia mòbil més gran del món, reunirà a Fira de Barcelona entre el 3 i el 6 de març a professionals de la indústria de les telecomunicacions i les noves tecnologies d’arreu del món. Com a novetat, aquesta edició tindrà com a temes principals la intel·ligència artificial (IA) i l’evolució del 5G amb les seves diverses aplicacions, a més de les últimes novetats en robòtica i en les aplicacions smart homes.
Elena Navarro Delgado, directora d’Organització, Màrqueting i Sistemes de l’IMMB, ha estat l’encarregada d’explicar el pla de digitalització dels mercats al MWC. Amb un total de 43 mercats distribuïts en 40 edificis i més de 1.800 establiments a la seva xarxa, els Mercats Municipals de Barcelona són un element indispensable de la vida quotidiana de la ciutat. El 2024, els mercats van registrar més de 72 milions de visites, amb un 52,6% de població que utilitza els mercats de Barcelona, una clara demostració de la seva rellevància en la cultura i l’economia local.
En els últims anys, s’ha dut a terme la renovació d’aquests equipaments, amb la majoria ja completats, mentre que d’altres es troben en procés de reforma o es duran a terme en els pròxims mesos. El pla de renovació i transformació dels Mercats Municipals de Barcelona és una de les apostes més destacades de l’IMMB: cada 4 anys, es destinen 100 milions d’euros d’inversió per millorar la xarxa de mercats, i fins ara, 31 mercats han estat transformats, i 4 mercats es troben en procés de transformació. A més, el Pla de Digitalització, amb una inversió de 3 milions d’euros, està orientat a reforçar la tecnologia i la modernització dels mercats.
El pla de digitalització de l’IMMB té com a objectiu portar la transformació física d’aquests mercats a la digitalització. Això implica la implementació de tecnologies innovadores, com sensors i monitors de comptadors de persones per monitorar el nivell d’ocupació en temps real a cada mercat. Inicialment concebuts per abordar temes de seguretat i salut durant la pandèmia, aquests dispositius ara s’han convertit en eines indispensables per comprendre i gestionar l’activitat diària i la distribució horària dels visitants.
Una de les iniciatives més destacades d’aquest pla és la creació d’una plataforma de venda en línia comuna per a tota la xarxa de Mercats de Barcelona. Sota el lema ‘Mercats a un clic’, l’objectiu és oferir una plataforma tecnològica que faciliti i fomenti la compra a la ciutadania, i que permeti als venedors i les venedores gestionar les comandes de manera eficaç. La plataforma està composta per dues plataformes de venda (una aplicació mòbil i una pàgina web), així com una aplicació addicional per als comerciants. A més, ofereix també funcionalitats com ara la geolocalització i servei d’atenció al client, tant per telèfon com a través de xats en línia com el WebChat.
Actualment, la plataforma està en funcionament a 15 mercats de la ciutat, amb la participació de 91 establiments, i ofereix diverses opcions de lliurament, inclosa l’entrega a domicili, la recollida directament a la parada del mercat o bé a través de taquilles refrigerades instal·lades als mercats.
Aquests armariets refrigerats, disponibles ja a 22 mercats i 4 aparcaments, permeten una experiència de compra més còmoda i accessible. Amb aquesta digitalització, els mercats volen proporcionar als usuaris una experiència de compra completa i àgil, en línia amb les necessitats actuals de la ciutadania.
La transformació digital dels Mercats Municipals de Barcelona representa un emocionant viatge cap a la modernitat. Amb la implementació de tecnologies avançades i la creació d’una plataforma de venda en línia unificada, l’IMMB està liderant el camí cap a una nova era de comerç local. Aquesta evolució no només millora l’experiència de compra per als residents de la ciutat, sinó que també assegura la viabilitat i rellevància a llarg termini d’aquests espais emblemàtics de comunitat i comerç.