Nexe Fundació presenta el llibre “Cocina Sin Barreras” al Mercat de l’Abaceria

..
27/03/2023 - 16:59 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Aquest matí, el Mercat de l’Abaceria ha acollit la presentació del llibre “Cocina Sin Barreras”. Es tracta d’una iniciativa de Nexe Fundació amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i Mercats de Barcelona. La iniciativa té com a objectiu oferir un recull de receptes que ajudi als cuidadors dels malalts de disfàgia a conèixer millor com proporcionar-los-hi una bona alimentació. A més, promou el dret a una alimentació sostenible i de proximitat, a gaudir de la cuina i a menjar de tot sense veure’s limitat per la disfàgia.

La presentació del llibre ha iniciat amb una benvinguda a càrrec de la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín. En la intervenció, la regidora ha saludat a tots els participants i ha expressat que “el llibre, que és molt important per a les famílies, també ho és pels mercats per la seva missió més enllà de vendre aliments sostenibles i de proximitat”.

A continuació, Jordi Tudela, gerent de l’IMPD, i Cècile de Visscher, presidenta de la Fundació Nexe, han desenvolupat el que ha significat la iniciativa del llibre “Cocina Sin Barreas”. Jordi Tudela ha posat èmfasi al fet que “actes com els d’avui ajuden a visualitzar una ciutat que es construeix atenent a la diversitat”. Després, Cècile de Visscher ha explicat que “el llibre es tracta d’un projecte global en què han volgut comptar tant amb els nens com amb les famílies” amb l’objectiu de “fer una cuina en família, en què s’adaptin les receptes i tothom pugui menjar de tot, perquè l’alimentació és un dret bàsic dels infants”.

La presentació també ha comptat amb la presència de l’especialista en disfàgia Sergio Pinillos, que ha esmentat que “la necessitat d’ajuda en les problemàtiques d’alimentació i nutrició d’aquests grups ja estava detectada des del 2007 a l’Hospital Sant Joan de Déu”. El doctor ha remarcat que Nexe Fundació sempre ha estat present en les ajudes i ha volgut destacar que “l’objectiu és que tots aquells que tinguin la possibilitat d’alimentar-se per la boca, així ho facin”.

Per acabar, la infermera-nutricionista Mar Martínez i la cuinera Loli Mesa, que han format part de l’equip de creació del llibre, han tancat la presentació. “Després de lluitar molts anys hem aconseguit fer un llibre en què plasmem els nostres coneixements i experiències a la cuina per a persones amb disfàgia”, ha afirmat Mar Martínez, mostrant una gran satisfacció en vers el projecte. Loli Mesa també ha parlat sobre l’esforç que han dedicat tot l’equip i ha donat pas a un tastet d’adaptacions de les receptes mentre es repartien llibres entre els assistents.

El llibre neix a partir del coneixement de més de 40 anys de Nexe Fundació amb l’atenció a la infància amb necessitats de suport per pluridiscapacitat. Tenint en compte que es tracta d’un col·lectiu amb un alt índex de disfàgia, és a dir, dificultats de deglució, es va crear un equip multidisciplinari per innovar en múltiples qüestions com l’adaptació de la textura d’aliments que permetin una alimentació completa i sense restriccions.

El projecte d’alimentació de Nexe Fundació, d’on neix el llibre, està vertebrat per tres grans eixos. En primer lloc, una alimentació inclusiva, en què s’adaptin les receptes i es modifiquin les textures de manera que s’ajustin a les necessitats de cada infant, afavorint que pugui menjar de tot, en tots els seus espais: escola, casa i vida social. En segon lloc, una alimentació com entorn d’aprenentatge, és a dir, aprofitar l’estímul dels aliments per a millorar l’aprenentatge dels infants amb pluridiscapacitat. En últim lloc, una alimentació com a eina terapèutica que serveixi per estimular a la persona amb disfàgia. El receptari compta amb el pròleg del cuiner Albert Adrià, amb una recepta cedida pels Germans Torres i amb un article inèdit del doctor Sergio Pinillos.

Entre els assistents a l’acte hi ha hagut la presidenta de la Junta de Comerciants del Mercat de l’Abaceria, Sra. Maribel Ampolla. També han estat presents altres representants de la regidoria, districte, Junta de Comerciants del Mercat i IMMB. A més, entitats del tercer sector, escoles ordinàries, escoles especials i professionals sanitaris han acudit a la presentació.