Relacions internacionals

Els mercats de Barcelona continuen suscitant la curiositat i l’admiració de moltes altres ciutats i països que programen visites per saber més sobre del model de gestió per conèixer de primera mà el seu funcionament intern.

Aquest passat mes de maig, i durant tota una setmana, una delegació de l’Ajuntament de La Haia i el d’Amsterdam (Països Baixos) amb representants dels mercats de la ciutat holandesa van assistir a un curs específic sobre com és el model dels mercats de Barcelona.

Representants dels nou membres de l'URBACT Markets es van trobar al mercat de Santa Caterina per a la reunió que va tancar els dos anys de treball conjunt per potenciar els mercats com a estímul del desenvolupament urbà.

El 9è congrès internacional de mercats va començar dijous 26 de març a Barcelona amb la sessió plenària en què es van donar a conèixer experiències de mercats en llocs tan diversos com Papua Nova Guinea, Katmandú, Mont-Real, Medellín, Nova Orleans o Xauen i les estratègies desenvolupades, junt amb les primeres sessions de treball.

Project for Public Spaces va atorgar, dissabte dia 28 de març, el premi 'Ciutat Mercat' a Barcelona. L'acte va tancar el Congrés Internacional de Mercats Públics que va tenir lloc del 26 al 28 de març i del qual va sorgir una declaració sobre les oportunitats de transformació de les ciutats ofertes pels mercats.

 

La ciutat serà l'escenari durant quatre dies de dues conferències internacionals en què els mercats assumeixen el protagonisme com a motors econòmics, d'ocupació, creadors d'espai públic i difusors de l'alimentació saludable.

L'Institut Municipal de Mercats de Barcelona firma un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Boi per a la reforma del mercat del centre-La Muntanyeta.

Medellín 0

Genís Arnàs, director de Servei de Mercats i Xavier Trull, director del mercat de la Llibertat, han viatjat per segon cop a la ciutat de Medellín per continuar el procés dl'assessorament i transferència de coneixements als seus mercats.

Visita Maputo

President del Conselho de Maputo, David Simango, encapçala la delegació que ha visitat Barcelona per conèixer de primera mà la gestió comercial i funcionament dels mercats de la nostra ciutat i aplicar l'experiència al seu país.

Visita Piacenza Boqueria

Una delegació de la localitat italiana de Piacenza visita durant tres dies els mercats de la Boqueria i Santa Caterina per interessar-se pel model Barcelona.

Queen Victoria Market

Durant tres dies una delegació de Melbourne fa una ruta per alguns dels mercats més emblemàtics de la nostra ciutat per interessar-se pel model Barcelona i incloure alguna de les nostres iniciatives per renovar el seu mercat.

Visita Medellin Santa Caterina

Una delegació de Colòmbia visita aquesta setmana la nostra ciutat. La visita forma part d'un projecte internacional d'intercanvi d'experiències en la gestió de mercats municipals.

L'Alcalde de la ciutat de Medellín, Alonso Salazar Jaramillo, va visitar el Mercat de Santa Caterina el divendres 2 d'octubre de 2009, en el marc d'una visita oficial a la ciutat de Barcelona. Totes dues ciutats col·laboren en un projecte internacional d'intercanvi d'experiències en la gestió de mercats municipals.

Una delegació de l'IMMB formada pel Director del Servei de Mercats, Genís Arnàs i pel director del Mercat de la Llibertat, Xavier Trull, va efectuar una visita de treball, entre el 12 i 18 de juliol, convidats per la ciutat de Medellín en resposta a la demanda d'aquesta ciutat interessada a rebre assessorament per millorar la gestió dels seus mercats.

El passat dimarts dia 14 de juliol l'IMMB va rebre Mohamed A. Al-Halabi, responsable de Relacions Internacionals del municipi de Gaza, acompanyat per Glòria Marcet de la Direcció de Cooperació Internacional, Solidaritat i Pau de l'Ajuntament de Barcelona.

El conveni signat el dimecres 16 de juny de 2009 estableix que l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona serà l'encarregat d'assessorar comercialment l'Ajuntament de Gavà en les noves exigències actuals, d'assessorar-lo jurídicament per establir les fórmules a aplicar aquestes noves realitats comercials a la remodelació del mercat i garantir així la viabilitat del projecte. L'acord també preveu l'assessorament i assistència a assemblees i juntes de venedors.

En el marc de la fira 'A Taste of Spain' i per tercer any consecutiu, els comerciants del Mercat de La Boqueria van estar presents al Borough Market londinenc per fer una mostra de producte català i dels mercats barcelonins. La trobada va tenir lloc els dies 2 i 3 de juny de 2009.

La 7a Conferència Internacional de Mercat Públics, que es va celebrar del 24 al 26 d'abril de 2009 a San Francisco, va comptar enguany amb la participació dels Mercats de Barcelona.

El mercat de Santa Caterina i el Mercat de Leicester estan agermanats des del mes de maig de 2008. Durant la visita d'una delegació del mercat barceloní a la ciutat anglesa es van acordar activitats i transferència de pràctiques comercials conjuntes.

La xarxa de mercats municipals de Barcelona, gestionada per l'IMMB, ha entrat a formar part de la Unió Mundial de Mercats (WUWM) en el decurs del 26è congrés, de caràcter bianual, celebrat a Copenhaguen la primera setmana d'octubre de 2008.

Una delegació de comerciants del Mercat de La Boqueria va fer una mostra de productes de qualitat al Mercat Central de Budapest, durant la 1º Fira d'aquest tipus de producte qualitatiu, durant els dies 12 i 13 de setembre de 2008.

L'ajuntament de Barcelona i el de Budapest treballaran conjuntament per continuar millorant la xarxa de mercats municipals d'alimentació com a servei públic. Totes dues institucions uniran forces en l'àmbit europeu a través d'EMPORION, l'Associació europea dels millors mercats d'alimentació, i directament amb la Comissió Europea i el Parlament Europeu.

La Unió Mundial de Mercats Majoristes (WUWM), associació que representa els mercats centrals d'alimentació, i que té la seva seu als Països Baixos, ha creat un grup de treball dedicat als mercats minoristes amb l'objectiu de facilitar l'encontre entre aquests organismes i defensar els seus interessos a nivell internacional.

Comerciants del Borough Market de Londres van participar els dies 22, 23 i 24 de maig del 2008 en una Mostra de Productes de Qualitat a La Boqueria i es van mostrar molt satisfets per la bona acollida que van tenir. Posterioment van ser 30 comerciants de La Boqueria qui van visitar el Borough Market. L'intercanvi va consolidar les activitats d'agermanament, iniciades l'any 2005.

Els històrics mercats de Santa Caterina, a Barcelona, i Leicester a Anglaterra, van decidir agermanar-se. Es tracta de dos dels mercats més antics i també més significatius d'Europa. El Mercat de Santa Caterina va ser el primer de la ciutat comtal en ser cobert i el de Leicester és el més antic d'Anglaterra, i també el més gran.

La Xarxa Emporion continuarà ampliant-se a nous països i promourà un increment de les relacions i intercanvis comercials entre els seus membres.

El món dels mercats analitzat des de tots els punts de vista: arquitectònic, urbanístic, social, cultural, històric, sanitari i gastronòmic. I l'experiència a nivell mundial en gestió de mercats. Aquests han estat els ingredients del primer Congrés Internacional de Mercats, celebrat dilluns dia 19 de març a la Casa Convalescència-UAB.

El Mercat de la Boqueria i el Borough Market de Londres han signat un protocol d'agermanament destinat a afavorir la relació i els intercanvis entre els dos mercats més importants de Catalunya i Anglaterra.