Una de les tasques primordials que porta a terme l'IMMB des de la seva creació és la que té a veure amb el procés de modernització i remodelació dels mercats, originat en la política municipal d'impuls al comerç de proximitat.
Aquest procés, que passa pel consens i la participació activa dels comerciants de cadascun dels mercats, té el seu punt de partida en l'anàlisi de l'evolució del comerç i com adequar-hi els mercats per fer-los comercialment competitius i donar resposta a les demandes de la ciutadania.
La modernització d'un mercat passa per adaptar l'oferta comercial i les infrastructures i serveis a la demanda i és fruit d'estudis comercials i socials realitzats a les àrees de influència de cada mercat.
Es desenvolupa d'acord amb el que s'anomena "model Barcelona de remodelació" i preveu diferents nivells d'intervenció:
recuperació del valor arquitectònic de l'edifici i els elements artístics.
redefinició del mix comercial, adaptant-lo al que és sostenible comercialment i introduint nous operadors per completar la seva oferta.
soterrament de la logística del mercat i creació de pàrkings i molls de descàrrega allà on es possible.
recollida selectiva de la brossa i compromís ambiental.
promoció dels mercats mitjançant campanyes de comunicació i de promoció comercial i l'edició de mitjans de comunicació propis.
Seguint aquest model d'actuació, en els darrers anys l'IMMB ha modernitzat 19 mercats de la xarxa de 39 amb què compta Barcelona i s'ha modificat el paisatge i els usos dels mercats barcelonins amb la incorporació de supermercats, serveis, etc. També s'han inaugurat dos mercats de nova creació -Fort Pienc i Marina- i s'ha començat a aplicar el "model Barcelona de remodelació" en alguns dels mercats no alimentaris més emblemàtics de la ciutat, com ara els Encants Vells-Fira de Bellcaire.