Agermanament a Londres entre la Boqueria i el Borough

El Mercat de la Boqueria i el Borough Market de Londres han signat un protocol d'agermanament destinat a afavorir la relació i els intercanvis entre els dos mercats més importants de Catalunya i Anglaterra.

La signatura ha tingut lloc el 29 d'abril de 2006 en el marc de les festes de celebració dels 250 anys de la creació del Borough, que és el mercat més antic de la capital britànica. L'acte va tenir lloc al mercat mateix, situat al South Bank del Tàmesi, just davant de la Catedral de Sant Pau.

Manel Ripoll, president de l'Associació de Comerciants de La Boqueria i Nicholson president del Board of Trustees del Borough, van referir-se a la importància de protegir i promoure el mercat tradicional d'alimentació tant com a proveïdor de l'alimentació dels ciutadans com a motor de promoció econòmica i turística per a les ciutats que els acullen.

Presència catalana a Londres

Amb motiu del 250 aniversari del Borough, diversos establiments de La Boqueria i proveïdors dels mercats municipals de Barcelona van instal·lar-se durant el cap de setmana exposant els seus productes a l'històric mercat londinenc.

Jordi Mas va presentar els productes d'Establiments Mas (La Masia) acompanyat amb la presència de Valeri Salgot, d'Embotits Salgot. Martí Terès va fer una demostració d'olis de la seva marca Oleum Flumen. El xef Joan-Àngel, de l'Aula Gastronòmica de La Boqueria va cuinar una popular i multitudinària paella.

El públic londinenc va respondre amb entusiasme a la proposta de degustació, acabant amb les existències portades des de Barcelona.

El Borough Market, un mercat popular i de qualitat

Des d'almenys l'any mil està documentada la presència d'activitat comercial al barri londinenc del Borough, situat a la riba sud del Tàmesi i actualment administrat pel Southwark Council. La catedral gòtica de Southwark, situada vora el mercat, ha estat testimoni de fets històrics importants i acull la tomba de William Shakespeare, que va treballar molt a prop d'allà.

Ara fa 250 anys, el Borough Market va adoptar la forma actual. Posteriorment, la construcció d'un nus ferroviari elevat va proporcionar l'especial cobertura i aixopluc que ara gaudeix.

El mercat acull tres espais diferenciats: el primer és un magatzem per a majoristes. En el segon i el tercer s'hi apleguen un mercat tradicional de productes frescos (Green Market) que cada vegada està donant més importància als productes orgànics i una cinquantena d'establiments de productes tradicionals de qualitat, entre els que predominen els productes artesans.

Ambiciosa remodelació

Fa un any, el mercat va iniciar una ambiciosa remodelació. La seva Junta (Trust) formada només per voluntaris residents al barri, va comprar per la simbòlica xifra d'una lliura una part de l'estructura del mercat central de Covent Garden, que havia estat al seu torn remodelat. Aquesta estructura ara acull el restaurant Roast, establiment de nova cuina que ha estat capaç d'atraure nou públic a l'històric mercat.

La Junta del Borough està formada per voluntaris residents al barri que van comprar les antigues instal·lacions per donar nova embranzida i vida a aquesta zona del South Bank, avui animada també per la presència de la galeria d'art contemporani Tate Modern i l'històric teatre shakesperià The Globe.