Barcelona, capital dels mercats del món

La ciutat serà l'escenari durant quatre dies de dues conferències internacionals en què els mercats assumeixen el protagonisme com a motors econòmics, d'ocupació, creadors d'espai públic i difusors de l'alimentació saludable.

Barcelona es converteix els pròxims dies 25 al 28 de març en la Capital Mundial dels Mercats. Acull la conferència final del projecte europeu URBACT Markets el dia 25 i és també l'escenari de la 9a Conferència Mundial de Mercats Públics, un esdeveniment que fins ara s'havia celebrat només als Estats Units i del que Barcelona serà la seu per primer cop fora d'aquest país. Organitza Project for Public Spaces (PPS) amb el suport de l'Institut de Mercats de Barcelona i amb la col·laboració de l'agència de Nacions Unides per als assentaments urbans UN-Habitat, Ciutats i Governs Locals Units (UCLG) i Health Bridge. Patrocinen la conferència Mercabarna i Arestes.

El regidor de Comerç Consum i Mercats, Raimond Blasi ha declarat: "Barcelona serà durant quatre dies la capital dels mercats del món. La celebració de dos esdeveniments internacionals ens projecten com a ciutat referent de model de gestió i renovació dels mercats i de com les millores urbanístiques i sostenibles tenen un gran impacte social en els barris". Blasi ha remarcat: "El lideratge internacional de l'Ajuntament de Barcelona en mercats urbans ens permet atraure als millors experts mundials per a estudiar i analitzar aquests equipaments, tant en les seves vessants comercials i arquitectòniques com en seu impacte urbà, perquè els mercats fan barri".

La conferència d'URBACT Markets tindrà lloc el dia 25 de març i és l'última reunió d'un projecte, liderat per Barcelona i finançat per la Unió Europea, que té per objectiu promoure el paper dels mercats urbans com a motors econòmics, de regeneració urbana i de sostenibilitat. La trobada tindrà lloc a la sala d'activitats del mercat de Santa Caterina.

A la cita, les 9 ciutats i regions participants - Attica (Grecia), Dublin (Irlanda), Westminster (Regne Unit), Torí (Itàlia), Suceava (Romania), Tolosa (França), Wroclaw (Polònia), Pecs (Hongria) i Barcelona- compartiran els resultats dels seus projectes en relació als mercats com a motors de desenvolupament local. Barcelona exposarà el seu Pla Estratègic de Mercats 2015-2025, aprovat a finals de l'any passat. Al llarg de la jornada, i amb la participació d'altres ciutats i institucions internacionals (UE, UCLG, PPS, ...), està prevista l'organització de diversos grups de treball per debatre sobre el futur dels mercats a través d'accions conjuntes entre ciutats i es proposaran nous projectes de col·laboració.

El model de mercats de Barcelona: un referent internacional

L'organització nord-americana Project for Public Spaces va decidir celebrar la 9a conferència mundial sobre mercats públics a Barcelona per considerar-la una "ciutat de mercats" exemplar, en què inversions públiques i privades realitzades durant els últims 20 anys en les 40 instal·lacions municipals que acullen els mercats constitueixen la pedra angular del seu futur.

El programa de la conferència, que tindrà lloc del 26 al 28 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), parteix de la idea d'explorar com les ciutats amb mercats públics poden contribuir a generar un poderós programa de gran abast per al desenvolupament de comunitats arreu del món: impulsar les economies locals a través del comerç, proporcionar accés a menjar saludable i crear autèntics i dinàmics espais públics. També està previst donar a conèixer, per primer cop, un llistat dels mercats amenaçats o en perill de desaparició. Els participants elaboraran una declaració de la conferència en favor d'un major compromís internacional i local pels mercats. El congrés es tancarà amb la presentació del 1er Premi Ciutats Mercat que lliurarà el Fundador i president de PPS, Fred Kent.

Entre les qüestions que es tractaran a la conferència cal destacar com els mercats poden generar riquesa econòmica i ocupació, convertir-se en motors de l'emprenedoria, les noves tendències comercials i alimentàries, el paper dels vells i nous mercats públics en l'entorn competitiu actual o com els mercats són espais socials i cívics per la comunitat.

Els organitzadors també abordaran les polítiques públiques de suport als mercats, les interaccions entre productors i consumidors finals, i en el que és una tendència davant la preocupació dels consumidors, com els mercats es converteixen en espais de venda i de difusió d'una cultura d'alimentació saludable. Per últim, s'analitzarà el model de gestió, beneficis i reptes de la gestió pública versus la privada d'un mercat.

La Conferència permetrà presentar l'experiència i el model de Barcelona amb els seus 40 mercats. Representants de l'Institut de Mercats i d'altres àrees municipals com Hàbitat Urbà, encapçalades per l'Arquitecte en cap, Vicente Guallart, presentaran diferents aspectes de l'organització de la xarxa barcelonina: el disseny urbanístic integral i de barri que considera els mercats un element clau, la gestió compartida público-privada, el model de remodelació dels Mercats de Barcelona, les activitats i els serveis que els converteixen en el cor del barri i espai comunitari. El segon dia de la conferència es dedicarà a la visita dels mercats de Barcelona, mitjançant 4 visites o itineraris per conèixer de 1era mà els Mercats Remodelats, el Mercats històrics d'arquitectura modernista, la Nova arquitectura per als mercats i Els mercats i la seva repercussió als barris.

Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

Mercats en perill d'extinció

La desaparició en algunes ciutats dels mercats públics tradicionals en favor de la instal·lació de grans supermercats que concentrin l'oferta alimentària és una de les qüestions sobre les quals l'organització vol posar l'accent en els debats a Barcelona.

En algunes ciutats d'arreu del món, les autoritats locals prenen la determinació de suprimir els vells mercats alimentaris situats al carrer i autoritzen la instal·lació de supermercats que sovint són al centre de projectes urbanístics residencials i d'espai per a oficines.

Com que els mercats són també llocs de relació per a la comunitat, aquesta situació està comportant la desaparició dels nexes de relació entre veïns i la transformació, social i urbana, d'algunes comunitats.

En contraposició, a altres ciutats d'arreu del món succeeix el cas contrari: el suport polític local s'ha traduït en un ressorgiment dels mercats públics locals: aquests espais es converteixen en un punt que promou la reactivació econòmica de l'entorn urbà en què es troben, afavoreixen la integració i la participació de la comunitat, i per tant s'enforteix el rol de lligam social. Són nodes en una xarxa que connecten persones i llocs, tot reivindicant-se com el que tradicionalment han representat els mercats: llocs centrals de la vida de la comunitat.

Participants d'arreu del món

La convocatòria ha obtingut un gran ressò fet pel qual ha calgut ampliar la capacitat del congrés. S'han inscrit 400 persones de 120 ciutats i més de 40 països d'arreu del món, des dels Estats Units amb una delegació de més de 80 persones, fins Austràlia i Canadà, representants de ciutats de tot d'Europa o de països en desenvolupament com el Congo, Papua-Nova Guinea, el Nepal, el Vietnam, Colòmbia, entre d'altres.

Mercats públics de tot el món estaran representats en les sessions i panells previstos: A més dels de Barcelona, es preveu: Pike Place Market (Seattle, Washington), Borough Markets (Londres, Anglaterra), Halifax Seaport Farmers' Market (Nova Escòcia, Canadà), FRESHFARM Markets (Washington, DC), Lok Fu Market i Tin Shui Market (Hong Kong), Grow NYC-Greenmarket Farmers Market (Nova York), Markthal Rotterdam (Països Baixos), Queen Victoria Market (Melbourne, Austràlia), i Souk El Tayeb (Beirut, Líban). La conferencia també comptarà amb els delegats de Dublín, Pécs, Torino, Toronto, La Haia, així com representacions d'organitzacions d'afiliats com Wholesome Wave, Foodshare Toronto, Fresh Food Network, UN Women, i The Brookings Institution.