Barcelona reuneix els millors experts de mercats al primer congrés internacional

El món dels mercats analitzat des de tots els punts de vista: arquitectònic, urbanístic, social, cultural, històric, sanitari i gastronòmic. I l'experiència a nivell mundial en gestió de mercats. Aquests han estat els ingredients del primer Congrés Internacional de Mercats, celebrat dilluns dia 19 de març a la Casa Convalescència-UAB.

Experts de tots els àmbits han posat en comú els seus coneixements en presència de desenes de comerciants, operadors comercials, estudiants universitaris i docents, entre d'altres.

El Congrés, organitzat per Mercats de Barcelona, es va obrir amb la intervenció del seu president, Jordi Portabella, que és també el segon tinent d'alcalde de la ciutat. "Barcelona és sens dubte la capital europea dels mercats; gaudeix de la xarxa més important de mercats, amb un total de 46, els establiments de la qual conformen la major empresa d'alimentació de la ciutat".

Amb aquestes paraules, Portabella va ubicar Barcelona en el context europeu, on forma part de l'associació de mercats d'alimentació Emporion. Precisament, els membres més destacats de l'entitat eren presents al Congrés: Torí –amb Rinaldo Bontempi de la Conservatoria del Piemonte-, Budapest, Londres i Lió, a més del Manel Ripoll, president del Mercat de la Boqueria. Entre els assistents hi havia representants del mercat de Cork, a Irlanda.

Tesi sobre els mercats de Barcelona

Però l'accent internacional no solament el va donar Emporion: la professora de la Marshall University dels Estats Units, Montserrat Miller, va exposar la seva tesi doctoral sobre la història dels mercats de Barcelona des de 1714.

"Els mercats són també monuments dels processos polítics i socials que van transformar Catalunya el segle XIX", va dir Miller. En aquest sentit, va destacar el paper de la dona al mercat: al segle XVIII, un 90% de les parades estaven regentades per dones –excepte les carnisseries-. A principis del segle XX, aquesta xifra es va reduir al 55%.

Miller va revelar els dos factors clau que han permès que Barcelona sigui una excepció a Europa en la conservació d'una xarxa de mercats tan àmplia: pel model administratiu públic de gestió i perquè es va crear una economia de dependència mútua entre l'Ajuntament i els venedors, que van esdevenir classe mitjana.

Diferències entre els mercats europeus i els de Nova York

Per la seva banda, Stephen Davies, del Project for Public Spaces de Nova York, va posar de relleu les diferències entre els mercats europeus i els de la ciutat dels gratacels.Els anomenats greenmarkets són carpes a l'aire lliure, instal·lades amb periodicitat setmanal.

Una altra ponent de relleu va ser l'experta en ciències de l'alimentació i la gastronomia Suzanne Wetzel, que va fer un repàs dels principals mercats dels Estats Units.