Col·laboració amb els Mercats de Maputo

Els mercats de Barcelona continuen suscitant la curiositat i l’admiració de moltes altres ciutats i països que programen visites per saber més sobre del model de gestió per conèixer de primera mà el seu funcionament intern. Els temes més demandats tenen a veure amb la gestió de les associacions de comerciants, en com es presenten els aliments dins les parades, com els mercats aporten lideratge a la venda del producte fresc i com són també un punt de referència pel barri gràcies a les activitats obertes a tots els públics. El 2016 va tancar amb més de 30 visites de 15 països diferents, des dels Estats Units a Dinamarca, Suècia, Països Baixos, Argentina, Polònia o Rússia i destacant el gran interès dels coreans que a la recta final de l’any van visitar-nos en més d’una ocasió.

L’ Ajuntament de Barcelona, a través de l’oficina de relacions internacionals i cooperació, tracta diversos temes on els mercats es veuen implicats. En aquesta ocasió s’ha col·laborat amb la ciutat de Maputo, la capital de Moçambic, amb qui l’Ajuntament té un conveni en diverses competències entre les que hi ha els mercats. I és que, per a l’Ajuntament de Maputo, els mercats municipals són una preferència d’actuació des de 2013. Aquest passat mes de novembre, una delegació de l’Institut Municipal de Mercats va treballar sobre el terreny alguns aspectes bàsics com la informatització de les dades dels mercats, la millora de la gestió de la salut pública i la regulació de la venda informal.

En aquesta visita es van centrar en explicar la importància de tenir un sistema informàtic que permeti fer un seguiment per part de l’administració de totes les parades i paradistes i que ajudi en la gestió de les taxes municipals. També es va fer el seguiment de projectes oberts dels mercats que acaben d’incorporar els serveis com l’aigua corrent o càmeres frigorífiques per als productes frescos, com la carn.

Maputo és una ciutat que va patir un creixement de població després de la guerra civil i de les 250.000 persones amb què comptava la ciutat, es va passar a una població de més de 2 milions. Actualment, hi ha 68 mercats per abastir una població que viu en barris i districtes perifèrics sense una urbanització clara i malgrat que la ciutat compta amb alguns mercats principals, la resta no han estat dissenyats per a ser mercats i molts es fan de manera ambulant, a l’aire lliure i sense bones condicions arquitectòniques o d’higiene.

Dels 68 mercats de Maputo encara hi ha molts que són ambulants, però també hi ha mercats moderns com és el cas del Mercat Central, que es va reformar seguint el model de les obres del Mercat barceloní de Sant Antoni. Alguns dels principals mercats són el Mercado do Peixe, el de Romao, el de Benfica i el del Primero de Junho.

L’IMMB es va reunir amb el ministeri de sanitat de Moçambic i es va crear un fòrum de salut per treballar en la millora del tractament dels aliments als mercats, entenent que si hi ha més cura a l’hora de manipular i conservar els aliments frescos per al consum, hi haurà una millora de la salut pública pels ciutadans.