El Mercat de la Barceloneta

Amb motiu de la remodelació de l'històric Mercat de la Barceloneta, inaugurat el mes de març de 2007 i que va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme 2008, MiAS Arquitectes amb la col·laboració de Mercats de Barcelona, ha editat aquest any un llibre commemoratiu de tot el procés de remodelació de l'edifici, dissenyat i distribuït per l'editorial barcelonina ACTAR D.

El llibre conté fotografies, dibuixos, objectes i plànols, alguns delss quals han estat recollits de forma gratuïta durant tot el procés de gestació del projecte, i va ser presentat el 15 de juliol de 2009.

La presentació va anar a càrrec de l'arquitecte autor del projecte, Josep Miàs, que va destacar que el motiu del llibre és poder "compartir la història del projecte" i agrair per escrit a la gent que ha fet possible tot el procés de construcció del mercat. També va assenyalar el caràcter autobiogràfic del llibre, "ple de vivències i d'insinuacions".

Maurici Pla, arquitecte ei professor de Teoria i Història de l'Arquitectura, també va participar a l'acte, durant el qual va celebrar l'aparició d'un llibre amb un valor didàctic "incalculable". Pla va subratllar la llibertat de la construcció, un mercat viu que escapa a l'estructura rígida del barri.

Segons Miàs, el projecte ha buscat sempre la integració en el barri, crear uns grans "paraigües" on la gent pugui trobar-se. Aquest ha estat el gran repte de l'arquitecte, per qui el mercat és com un "gran llençol que oneja per sobre la plaça".

El llibre és doncs una oportunitat per celebrar l'edifici, tot i que segons el mateix Miàs, amb això no n'hi ha prou, ja que cal visitar-lo per copsar tota la seva riquesa.