Encants Vells - Fira de Bellcaire

Des dels seus orígens, a l'Edat Mitjana, els Encants han recorregut bona part de la geografia barcelonina. Ara s'ha iniciat la construcció d'unes noves instal·lacions a tocar del seu emplaçament actual.

La primera notícia que es té dels Encants és el mercat medieval que se celebrava al costat de les muralles, al camí del Rec, a mitjan segle XIV.

Al segle XVI es va traslladar a la plaça Nova. Al segle XVII el trobem a la plaça de Sant Jaume. Al segle XVIII es trobava davant de la Llotja i a finals del segle XIX i principis del XX, a l'avinguda Mistral i el passeig de la Creu Coberta.

Finalment, l'any 1928, i amb motiu de la celebració de l'Exposició Internacional de 1929, la fira es va traslladar per última vegada davant de la plaça de les Glòries. El 23 de març de 1928, s'hi va desplaçar el primer venedor, Josep Font. Passats vuit dies ja hi havia 15 venedors, al cap d'un mes n'eren cinquanta i ràpidament es van depassar els 200 venedors.

En un primer moment aquesta mudança no va ser fàcil: a l'avinguda Mistral i al passeig de la Creu Coberta es venia a la gent de pas; en canvi, a la plaça de les Glòries el client hi havia d'anar expressament.

La construcció d'unes noves instal·lacions que s'està duent a terme en aquests moments implicarà un últim trasllat de la fira, tot i que aquest cop l'afectació serà mínima, ja que el lloc escollit està a tocar de l'emplaçament actual.

Visita a la fira

La fira s'obre al públic a les nou del matí. Un bon lloc per començar-ne la visita és des de l'accés de l'avinguda Meridiana, just abans de la confluència amb la plaça de les Glòries. Aquí veurem el bar/restaurant Museo. Des d'aquesta entrada, accedim a uns carrerons conformats per unes parades de fusta. Aquí hi trobarem mobles nous de tot tipus i a bon preu. També matalassos, portes, làmpares i, fins i tot, cuines completes.

A l'esquerra, veurem una placeta des d'on arribarem a la porta que dóna al carrer Dos de Maig. Aquí, en el tram entre la plaça de les Glòríes i Consell de Cent, trobarem parades ambulants dedicades a la venda de tot tipus de coses. Baixant per Dos de Maig fins a la plaça de les Glòries i tombant a la dreta, veurem unes escales que porten al passadís que concentra les parades de bricolatge i eines per a la jardineria. Passat aquest carreró, arribarem al camp de subhastes.

El camp de subastes és una plaça envoltada de parades fixes que ofereixen una infinitat d'objectes. A l'interior de la plaça hi ha les parades dels lots subhastats. Si seguim recte pel passadís lateral fins al final de la plaça, trobarem un carreró cobert on es concentren els antiquaris, bàsicament de llibres i mobles antics. Algunes peces tenen més d'un segle d'antiguitat.

Al final d'aquest carreró tornarem al camp de subhastes. Seguint el passadís lateral, i tombant a la dreta, veurem la zona de les marquesines, on encara hi ha més parades. En aquest sector podem trobar algun comerciant ambulant fent una demostració de l'utilitat del seus productes.

Superfície total: 15.000 m2

Remodelacions: Actualment en remodelació, fet que no altera la seva activitat ja que el mercat canviarà d'emplaçament, mantenint-se, però, a la mateixa zona.