La configuració d'una xarxa de 39 mercats municipals

El moviment iniciat pels mercats de la Llibertat i del Born va confirmar la construcció dels mercats posteriors: el de Sant Antoni (1882), el de la Barceloneta (1884), el de la Concepció o el d'Hostafrancs (1888), el del Clot i el del Poblenou (1889) i, també a Gràcia, el de l'Abaceria (1892).

El mercat cobert de Sant Josep o de la Boqueria va posar la seva primera pedra el 1840, però la seva inauguració no va tenir lloc fins al 1914.

Cadascun d'aquests mercats van ajudar a estructurar el barri o el poble on se situaven ja que les funcions comercials es desenvolupaven de manera ordenada en una zona al voltant de la qual es troben els habitatges.

Els mercats del segle XX

Els mercats que es van construir durant els primers anys del segle XX són tots coberts, un model que van seguir tots els mercats projectats posteriorment.

Els diferents municipis de la rodalia i el pla que els incorporava a Barcelona des de mitjans del segle XIX fins als anys 20 del segle XX -Sants (1913), Sant Andreu (1923), Sarrià (1911)- disposaven també de mercats públics, construïts en un procés similar als de la ciutat.

Durant els anys quaranta i cinquanta, es van construir diferents mercats de nova planta sobre solars on tradicionalment s'exercia la venda a l'aire lliure (Sagrada Família, Horta, Guinardó).

A les dècades dels anys 60 i 70, coincidint amb el creixement demogràfic de la ciutat, els barris vells van començar a densificar-se mentre en sorgien altres de nous. És en aquest moment quan van néixer 18 nous mercats situats en els nous barris de la perifèria.

Concepcio historia dels mercats