L'arquitectura del ferro i el naixement de l'arquitectura civil

La idea d'aquest tipus de mercats sorgeix al segle XIX, en l';època de la divisió social de l'espai i l'adopció dels models urbans més racionals i més ben adaptats al desenvolupament demogràfic i industrial.

Els mercats coberts concebuts durant aquest segle uneixen l'estructura metàl·lica amb el vidre, donant així una falsa impressió de transparència. A causa de la seva proporció monumental i la seva disposició interior elevada, aquests mercats atorguen als barris on s'instal·len una gran solemnitat.

Santa Caterina, el primer mercat cobert

El primer mercat cobert de Barcelona va ser el de Santa Caterina, les obres del qual van començar a l'any 1844. Tal com va passar amb altres mercats, el de Santa Caterina es va construir sobre l'emplaçament d'un antic convent o església. La tradició popular va passar a denominar els nous mercats amb el nom del convent o església sobre el qual estava edificat (Santa Caterina, Sant Josep).

El Born va ser el primer mercat de la ciutat de Barcelona que s'inspirava en una concepció modernista, construït en metall i vidre a tocar de l'antiga plaça mercant medieval que porta el seu nom.

Més tard, en 1875, es va inaugurar un mercat del mateix estil a Gràcia, que va rebre el nom de Mercat de la Llibertat, símbol de la sublevació d'aquell poble veí de Barcelona contra el govern del general Prim el 1870.

Façana mercat Santa Caterina després remodelacio