Mercat de Galvany

Catalogat com a monument artístic, és un dels mercats municipals més bonics.

Ja hi havia un mercat a l'aire lliure de pagesos i peixaters als terrenys que el comte de Galvany va cedir perquè s'hi construís un mercat cobert. Tot i que la seva construcció es va iniciar el 1868, no va ser fins al 1927 que va tenir lloc la inauguració definitiva.

Arquitectura

La nau del mercat, d'obra vista, està disposada en forma de creu grega amb una gran cúpula central octogonal, que s'aguanta sobre quatre grans arcs i amb cadascun dels vuit costats decorats amb vitralls modernistes. La coberta consisteix en una estructura metàl·lica i una capa de làmines de fusta. A l'interior del mercat, vint-i-vuit columnes de ferro ajuden a sostenir la coberta.

L'edifici té quatre majestuoses façanes al final de cada un dels extrems de la nau, cadascuna decorada amb nou arcs interiors. A la part superior de cada arc hi ha un petit vitrall modernista de colors i uns mosaics que formen l'antic escut de la ciutat. A les façanes laterals i a la cúpula hi ha més vitralls modernistes que sens dubte són l'element estrella.

A l'interior, al bell mig del mercat i entre dues parades s'aixeca un fanal modernista amb un rellotge d'època a la part superior.

Any de construcció: iniciada el 1868 i finalitzada el 1927

Tipus d'edifici: aïllat

Superfície total: 5.504 m2

Superfície comercial: 842 m2

Remodelacions: Pendent de remodelació, a la dècada de 1990 s'hi van fer reformes puntuals.

Interior mercat Galvany abans remodelacio
Enllaços relacionats: