Mercat de la Llibertat

Ha estat objecte d'una remodelació integral, segons projecte de PB2 Llobet-Bach Associats, representada per l'arquitecte sabadellenc Josep Llobet.

Les obres, que va dur a terme l'empresa Dragados, van durar 18 mesos, durant els quals els comerciants van continuar la seva activitat en una carpa provisional instal·lada a la plaça de Gal·la Placídia.
L'edifici, obra de l'arquitecte Miquel Pasqual i Tintoré, amb forjats de Francesc Berenguer i Mestres, està protegit pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic de la Ciutat de Barcelona com a Bé Cultural d'Interès Local. Per això el projecte va preveure la restauració integral del mercat, per recuperar els tancaments existents de façana i coberta, a més de la neteja i protecció dels elements metàl·lics estructurals i ornamentals de l'edifici originari.

Especificitats tècniques:

  • Restauració de l'edifici i recuperació dels elements estructurals i ornamentals.
  • Reorganització interior de totes les parades, per facilitar les feines de recuperació i reparació de l'estructura de ferro, i redistribució de les parades exteriors per potenciar la visibilitat dels valors patrimonials de l'edifici.
  • Millora de la disposició de les parades interiors, amb reducció del nombre de passadissos i ampliació de l'espai de pas.
  • Soterrament del moll de descàrrega, millora de la recollida selectiva de brossa, climatització i construcció d'un aparcament per als comerciants.

Resultats

L'equipament ha augmentat la seva superfície utilitzable dels 2.200 m2 als 4.400 i compta amb nous serveis i infrastructures: aparcament, climatització, altell de 196 m2amb una sala polivalent i un autoservei Bonpreu, perquè els veïns puguin fer la compra en un sol acte.

A més del moll de descàrrega soterrat, magatzems i una sala de gestió dels residus, ascensors i muntacàrregues, el mercat ha mantingut un nombre similar d'establiments interiors al que tenia abans de la remodelació i ha incorporat noves activitats comercials en parades de dimensions més grans.

Com arribar en transport públic

Hi arribareu en bus de tres maneres: a Major de Gràcia amb les línies V17, 22 i 24; a Trav. Gràcia amb el bus 114 i a Gala Placídia amb les línies D40, V15 i 27. Més amunt hi teniu la parada L3 de Fontana del Metro. També amb FGC estació Gràcia, i si hi anu amb la bicicleta, la podreu aparcar a Via Augusta amb Plaça Gala Placídia i el Bicing a Travessera de gràcia, Via Augusta 109, Gran de Gràcia 155 i Tuset 19.