Mercat de Sant Antoni

Plantejat pel mateix Cerdà, és un dels més grans de Barcelona perquè, de fet, és tres mercats en un: l'alimentari, els Encants i el Dominical.

Els orígens d'un dels mercats municipals més grans de Barcelona és un mercat a l'aire lliure situat davant la porta de Sant Antoni de l'antiga muralla de la ciutat, en un lloc molt transitat i propici al comerç.

Es va començar a bastir el 1872, pocs anys després de l'enderrocament de les muralles i va ser el primer mecat de Barcelona construït fora muralles.

Plantejat pel mateix Ildefons Cerdà ja que els mercats de la Boqueria, el Born i Santa Caterina eren insuficients per a la Barcelona de finals del segle XIX, va ser projectat per l'arquitecte municipal Antoni Rovira Trias, i construït per La Maquinista Terrestre i Marítima.

Inaugurat el 1882 per l'alcalde Rius i Taulet, les voreres del seu perímetre i els carrers del seu entorn van ser ocupats ràpidament per les parades d'articles no alimentaris, donant a lloc als Encants de Sant Antoni.

Els encants estan originats per les parades que, a finals del segle XIX venien productes tèxtils a l'avinguda del Paral·lel i es van traslladar, a principis del XX, a prop del Mercat de Sant Antoni.

Per la seva part, el Dominical és una fira especialitzada en un determinat tipus de producte: llibres, revistes, cromos, postals, pel·lícules i vídeojocs. El Mercat de Sant Antoni és ara objecte d'una remodelació que respectarà els seus elements històrics

Arquitectura

Projecte de l'arquitecte Antoni Rovira i Trias, es tracta d'una nau de ferro formada per quatre grans braços disposats en forma de creu. En el centre de la creu, corona el mercat una cúpula octogonal de vint-i-vuit metres d'alçada suportada per vuit grans columnes de ferro que, a més, fan la funció de conducció d'aigües de la pluja pel seu interior.

Entre aquests quatre braços es formen quatre patis en els quals hi ha quatre entrades al cos central octogonal. En cada una de les vuit façanes, corresponents als vuit costats de l'octàgon, hi ha un gran vitrall en forma d'arc, que constitueixen les principals entrades de llum natural.

El mercat queda envoltat per una marquesina metàl·lica que ressegueix tot el contorn de l'illa, on s'instal·len les parades dels Encants i del Dominical.

Any de construcció: 1882

Tipus d'edifici: aïllat

Superfície total: 12.100 m2

Superfície comercial: 1.600 m2

Remodelacions: Actualment en remodelació.