Mercat de Santa Caterina

L'abril de 1997 es va fer el concurs per escollir el projecte de remodelació del Mercat de Santa Caterina. El projecte triat va ser el de l'arquitecte Enric Miralles, dirigit per Igor Peraza Curiel.

El nou mercat s'havia d'inaugurar el gener de 2001, però a causa de la descoberta de les restes arqueològiques de l'Església i el Convent de Santa Caterina, el mercat va reobrir el maig de 2005.

La remodelació, que ha conservat les antigues façanes, ha suposat la construcció d'una nova coberta d'acer, formigó, fusta i ceràmica que flota sobre l'estructura original i la construcció d'una planta subterrània destinada a la recollida de brossa, magatzem i càrrega i descàrrega de mercaderies. Abans aquestes activitats es duien a terme als voltants del mercat amb les conseqüents molèsties que això implicava per als veïns.

La remodelació també ha inclòs la construcció d'una altra planta subterrània per a l'aparcament de cotxes, que s'afegeix a un aparcament ja existent. A més, s'ha renovat completament el mercat interior, reduint el nombre de parades i introduint un supermercat i un restaurant. Finalment, s'han construït, al carrer de Colomines, dos blocs d'habitatges per a gent gran.

A la vegada que s'ha remodelat el mercat, s'ha obert l'avinguda de Cambó fins a la plaça de Sant Agustí Vell, ja a tocar del carrer del Comerç i de l'avinguda de Lluís Companys, tot creant un eix que comunica aquesta avinguda i la plaça de la Catedral. El mercat remodelat és una peça fonamental en el programa de rehabilitació de tot el barri.

La coberta

La nova coberta és l'element més emblemàtic de la remodelació. L'idea bàsica consisteix en tornar a utilitzar materials tradicionals com la fusta i la ceràmica amb una forma moderna i lliure de pilars. La coberta es suportada per tres grans arcs metàl·lics que cobreixen en sentit transversal l'espai principal i que descansen sobre dues bigues de formigó suportades per dos pilars que continuen en els nivells inferiors de l'aparcament.

La geometria exterior de la coberta s'aconsegueix mitjançant uns cent vint arcs de fusta col·locats en forma de V que es recolzen directament sobre sis bigues metàl·liques. La mida i la forma dels arcs de fusta va variant en funció de les ondulacions i formes que va prenent la coberta. Unes corretges de fusta fixades als arcs amb perfils metàl·lics els uneixen entre ells. Sobre les corretges, es disposen quatre capes de fusta laminada, a sobre de les quals hi ha una capa d'impermeabilització sikabond. L'últim element de la coberta són les 325.000 peces de gres esmaltat de seixanta-set colors diferents, un acolorit mosaic de ressonàncies gaudinianes que vol reproduir els colors de les parades de fruites i verdures.

Com arribar en transport públic

Amb la línia 120 de bus Francesc Cambó amb Freixures o Princesa amb Montcada. També amb els busos V15, V17 i 47 a la parada de Via Laietana amb Pl. Ramón Berenguer. Podràs aparcar la teva bici del Bicing a Gombau 24, Pl. Catedral 6 i Sant Pere Més Alt, 4. Entre la coberta, que està lleugerament inclinada cap a l'avinguda de Francesc Cambó per dirigir l'aigua de la pluja en aquest sentit, i la façana hi ha uns panells de fusta que permeten el pas de l'aire i faciliten la ventilació natural del mercat.