Mercat del Ninot

Les obres van ser iniciativa de l'IMMB d'acord amb els comerciants, que en van aprovar la reforma el 25 de febrer del 2008 i van continuar l'activitat comercial en un mercat provisional des de l'octubre del 2009 fins al maig del 2015.

Els treballs de remodelació integral del mercat es van enllestir la primavera del 2015 i el projecte és obra de l'estudi MAP Arquitectes-MUR GARGANTÉ Arquitectes, dirigit per Josep Lluís Mateo.

Especificitats tècniques:

  • Recuperació i rehabilitació de tot l edifici, incloent la coberta i donant a les façanes un nou impacte amb un revestiment sobreposat.
  • Integració de les parades exteriors en la façana de l edifici i recuperació com a espais públics dels dos patis tancats de la façana del carrer Mallorca.
  • Creació d'un nou accés principal al carrer Mallorca, amb un gran hall de distribució, mitjançant rampes, escales i ascensors, de l'accés al mercat i al nou autoservei, ubicat en una planta parcialment soterrada.
  • Manteniment de la sala de vendes en el mateix nivell d'abans de la reforma i conservació dels accessos a peu pla dels carrers Casanova i Villarroel.
  • Redistribució comercial de les parades, que han guanyat dimensió i capacitat logística amb la incorporació de càmeres frigorífiques, obradors i espais de degustació. Inclusió d'un restaurant.
  • Excavació i construcció d'una planta soterrània per acollir la zona logística del mercat, càrrega i descàrrega, magatzems, l'espai de tractament de la brossa i el pàrquing per als clients.
  • Renovació de totes les instal·lacions d'aigua i llum segons criteris d'estalvi energètic. Instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la climatització i el consum elèctric i de plaques solars per a l'escalfament d'aigua.

Resultats:

L'equipament compta amb nous serveis i infrastructures, com 105 places de pàrquing per als clients, servei a domicili, aplicació de mesures d'eficiència energètica -climatització mitjançant ús de plaques fotovoltaiques i aigua calenta mitjançant plaques solars, enllumenat amb tecnologia leds i sistemes de regulació de fluxe- i un autoservei gestionat per Mercadona.

El nou mercat disposa de 2.800 metres quadrats, amb 48 parades d'alimentació a l'interior i 33 parades de producte no alimentari a l'exterior, integrades a la façana de l'edfici. L'equipament acull, també, un nou Punt Verd de barri, al qual s'accedeix a través del passatge existent entre els carrers Casanova i Villarroel, de nova urbanització.