Un cicle de sis showcookings a les cuines dels mercats de Barcelona, emmarcat dins de les activitats de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, on la tradició i la proximitat dels productes es fusionen per crear receptes casolanes amb un toc innovador.
En cada sessió, el xef d’un restaurant reconegut amb un Premi Barcelona Restauració, ens ensenyarà a preparar una o diverses receptes que respiren la nostra essència culinària, des de plats emblemàtics fins a reinterpretacions amb un toc modern.
Les sis accions estaran conduïdes per una periodista o divulgadora gastronòmica, que no només guiarà la sessió i facilitarà la interacció amb el públic, sinó que també ajudarà a aprofundir en temes clau de la cuina del xef convidat: la sostenibilitat, la importància del producte de proximitat, els valors de la dieta mediterrània, i molt més.
Els pilar essencials són els següents:
- Difondre i prestigiar els restaurants distingits amb els Premis Barcelona Restauració
- Impulsar la visibilitat de projectes que promouen una alimentació sostenible, alhora que es reforça el teixit gastronòmic i empresarial de la restauració a Barcelona.
- Posar en valor el respecte per la matèria primera, fomentant el comerç verd, la traçabilitat del producte, la temporalitat i la proximitat (KM0).
- Fomentar l'equilibri entre la preservació de la cuina tradicional catalana i la innovació culinària, integrant tècniques emergents i afavorint el diàleg gastronòmic amb altres cultures sense perdre l’essència de la nostra identitat culinària.
Showcookings de Mercats de Forquilla
CUINA MARINERA DEL PORT AL PLAT

Respectar el producte i confiar en el proveïdor de qualitat
17 de maig a les 18h.
Petit Mercat de Mercats
El 17 de maig a les 18h al Petit Mercat de Mercats, el xef Juanba Agreda del reconegut restaurant Terraza Martínez ens va oferir un showcooking on la sostenibilitat i el producte de proximitat són protagonistes. Acompanyat dels seus proveïdors de confiança, Pau Santamaría i Peixos Frederic, va mostrar com una cuina honesta i senzilla pot expressar el màxim sabor. Es van cuinar dues receptes amb producte fresc de l'hort i de la llotja: espàrrecs blancs de Gavà amb salpicó de marisc i musclos de roca amb all cremat. Va ser una ocasió única per descobrir com treballa un restaurant guardonat pel seu compromís amb la sostenibilitat, escoltar de primera mà la realitat del sector pesquer als ports catalans i entendre com el respecte pel producte i una cuina conscient poden transformar un plat en una experiència amb valor afegit.
SABORS, FUSIÓ I EQUILIBRI

Una Izakaya mediterrània al Mercat
14 de juny a les 11h. (Posposat. Pendent de nova data!)
Mercat de la Guineueta
Fa 10 anys que Jaume Marambio i Vicky Maccarone es van conèixer i 3 anys que van donar vida al seu propi projecte. Com el seu nom indica, A La Par simbolitza el camí que recorren junts, en paral·lel.
Aquest showcooking ens convida a viure una reinterpretació contemporània del concepte izakaya, on el producte de proximitat es treballa amb tècniques japoneses com el tall precís, l’escabetx, el marinat i la brasa. A través de plats icònics de la seva carta, com el fricandó amb secret de tonyina o el montadito de calamar amb papada ibèrica, veurem com Catalunya i el Japó es donen la mà en creacions saboroses, juganeres i plenes de matisos.
PLATS AMB SENTIT I COMPROMÍS

La cuina de mercat des de 1950
27 de setembre
Festa de l'alimentació sostenible "Terra i gust"
Casa Amàlia és un restaurant amb esperit familiar que actualitza el concepte del es antigues "cases de menjar", combinant tradició i modernitat en la seva proposta gastronòmica. Amb una mirada renovada i creativa, continua fidel al producte fresc i de temporada.
Aquest showcooking vol reivindicar com accions fora dels fogons poden consolidar l’essència d’un restaurant. Mostrar a la carta la traçabilitat del producte, facilitar la conciliació laboral o fer un ús responsable de l’aigua i la gestió dels residus són exemples de compromís amb la sostenibilitat, el territori, el medi ambient i les persones. Una demostració que connecta qualitat gastronòmica amb una filosofia responsable i autèntica.
LA VEU DE L’EXPERIÈNCIA

El futur de la cuina passa pel nostre passat
17 d'octubre
Mercat de Mercats
En el marc de Mercat de Mercats proposem una showcooking exclusiu de la mà dels xefs Sergi Clapés i Josep Armenteros, que, sota la direcció culinària de Carles Gaig, ofereixen una proposta de cuina catalana tradicional integrada amb tècniques modernes i contemporànies.
Una experiència gastronòmica d’altíssima qualitat, hereva de més de cinc generacions de la família Gaig, cuinant a Barcelona des de 1869 i avalada per nombrosos premis. Reviurem plats que homenatgen la cuina catalana amb una visió contemporània, com la perdiu o el calamar d’Arenys de Mar amb carxofa del Prat de Llobregat, descobrint els secrets dels sabors intensos i equilibrats.
GUST MEDITERRANI D’AUTOR

Paisatge català amb ànima italiana
4 de novembre
Gastronòmic Forum Barcelona
En aquest showcooking, el xef milanès Fabio Gambirasi compartirà el seu viatge entre la cuina catalana i la italiana, explorant els punts de connexió entre totes dues i com s’enriqueixen mútuament.
Viurem de primera mà com prepara alguns dels seus plats, que reflecteixen una proposta gastronòmica en equilibri constant entre tradició i innovació. Durant la demostració, ens endinsarem en la seva filosofia culinària, basada en el respecte pel producte, la terra, el comensal i el procés. A més, descobrirem com la sostenibilitat no és només una etiqueta, sinó una manera d’entendre el món.
MENGEM-NOS EL BARRI

La importància d'apostar pel comerç local
29 de novembre a les 12 h.
Mercat del Bon Pastor
El cuiner segovià Beltrán Sastre, juntament amb Erola Vila, responsable de sala, lidera Echegaray, un dels racons més acollidors del Poblenou. Un dels seus pilars fonamentals és adquirir diàriament el producte de temporada al Mercat del Poblenou i a botigues del barri. Amb ells descobrirem com, a partir d’ingredients frescos, elaboren platets inspirats en la gastronomia popular espanyola, on la innovació i la creativitat conviuen amb el respecte per la tradició.
En aquest showcooking, que tindrà lloc al Mercat de Bon Pastor, aprofitarem per conèixer Albarrio, un projecte del barri que promou una alimentació sostenible i saludable. Un model de treball en xarxa que impulsa hàbits de consum més responsables, connectant la gastronomia amb el territori i el benestar de les persones.
Més informació:
- Catalunya regió mundial de la gastronomia
- Barcelona se suma a la programació de la distinció de Catalunya com a Regió Mun…
- Cuina marinera del port al plat (receptes) (PDF 2.4 MB)
- Plats amb sentit i compromís (receptes) (PDF 683.68 KB)
- La veu de l'experiència (receptes) (PDF 3.24 MB)
- Gust mediterrani d'autor (receptes) (PDF 2.69 MB)
- Mengem-nos el barri (receptes) (PDF 1.22 MB)





