Barcelona i Maputo renoven l'acord d'amistat i cooperació

La quarta tinenta d’Alcaldia, Laura Pérez, ha viatjat a la capital de Moçambic per revalidar el conveni de col·laboració entre Barcelona i Maputo per al període 2022-2025

El nou conveni signat recentment a Maputo farà èmfasi en la protecció del medi ambient, l’alimentació ecològica i l’agricultura periurbana.

Barcelona i Maputo han renovat per quarta vegada el seu acord de col·laboració, per al període 2022-2025. La quarta tinenta d’Alcaldia responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha viatjat a la capital de Moçambic per tal de revalidar el conveni de col·laboració actual i poder desplegar diversos projectes amb perspectiva feminista en els àmbits del medi ambient, l’alimentació ecològica i l’agricultura periurbana.

El Protocol d’Amistat i Cooperació té l’objectiu a llarg plaç de fer front als desafiaments metropolitans que comparteixen les dues ciutats. En concret, un dels elements que es treballarà serà la xarxa de control de qualitat de l’aire urbà, ja que l’Agència de Salut Pública de Barcelona donarà suport al disseny de la xarxa de Moçambic. Per altra banda, es treballarà en l’acompanyament per a la gestió del nou Mercat de Zinpeto.

Les relacions van començar fa vint anys quan representants de Barcelona van visitar Maputo després de la gran inundació que va patir, per tal d’oferir ajuda, tot i que els primers convenis formals es van iniciar fa 15 anys. Durant aquests anys, s’ha treballat sobre àmbits molt diversos com biblioteques i arxius, mercats, ordenació urbana, salut, gestió de residus, crisi climàtica i resiliència urbana.

Projectes amb perspectiva feminista

La delegació de Barcelona, encapçalada per Laura Pérez, va iniciar el seu programa de treball el dissabte 28 de maig amb la visita al projecte dEnginyeria Sense Fronteres al barri de KaMuvucuane, on s’executa un pla de desenvolupament sostenible mitjançant compostatge i agroecologia amb perspectiva feminista.

El dilluns 30 de maig, la comitiva es va reunir amb el president del Conselho Municipal de Maputo, Eneas Comiche, per tal d’avaluar la cooperació entre les dues ciutats en els darrers quatre anys. En aquest acte es va renovar el Protocol d’Amistat i Cooperació fins l’any 2025. Igualment es va mantenir una reunió tècnica sobre el projecte CoM SSA de disseny de la xarxa de qualitat de l’aire de Maputo i va tenir lloc una trobada amb l’ambaixador d’Espanya al país, Alberto Cerezo, per tal d’analitzar els projectes actuals i futurs.

La Tinenta i el seu equip van visitar els projectes de la Creu Roja, en concret el Centre d’Atenció a dones víctimes de violència, a més de celebrar una reunió amb el grup multisectorial de coordinació per a la prevenció i combat d’aquesta violència.

La delegació va conèixer els projectes dArquitectura Sense Fronteres, que donen suport als processos de reparcel·lació, ordenació i obtenció de DUATs (el títol que dona dret als ciutadans ciutadanes a la propietat de la terra i protecció davant l’especulació), en els barris informals de Maputo. També van visitar el barri de Chamanculo i van reunir amb la responsable d’UNFPA a Moçambic, Berangere Boell, per analitzar els programes de lluita contra la violència de gènere al país.

Més informació