Deu anys de Mercat de Mercats

Mercats. La fira del producte i de la gastronomia se celebrarà del 18 al 20 d’octubre a l’avinguda de la Catedral.

Per desè any consecutiu l’avinguda de la Catedral tornarà a omplir-se de productes i gastronomia, però enguany, amb motiu de la celebració del seu desè aniversari, la fira oferirà diverses novetats, sorpreses i activitats, que s’han presentat avui.

Com a novetat, a l’Espai de Tapes de Mercat, s’hi podran degustar les tapes més consumides de les nou edicions precedents. En aquesta zona de la fira hi haurà 12 participants, 2 dels quals seran paradistes dels mercats. Els altres 9 seran els restaurants (dos d’ells, bars del Mercat de la Boqueria) que van fer la tapa més consumida en alguna de les edicions precedents de la fira. Aquest 2019 tornaran a presentar aquella mateixa tapa i una altra de nova. L’oferta es complementarà amb “les postres dels deu anys”. Per primera vegada podrem gaudir de dues propostes dolces, que elaborarà el Restaurant Hofmann, fins a arribar a un total de 22 tapes i 2 postres.

Enguany la sostenibilitat tornarà a ser protagonista de la fira. En l’edició del 2018 es van posar en marxa diverses mesures respectuoses amb el medi ambient, que aquest any també es prendran, a fi que tot el material utilitzat durant la fira sigui reciclat o reutilitzat correctament i per donar a conèixer tot el que es pot fer per reaprofitar els aliments, reduir els residus i millorar la consciència mediambiental.

A més, diverses de les conferències que oferiran els paradistes com a Artistes de Mercat parlaran de la sostenibilitat, de les bones pràctiques que es duen a terme als mercats municipals i de com reaprofitar els aliments. En aquesta edició de la fira tretze paradistes dels mercats municipals hi participaran com a “artistes” i parlaran a l’espai de l’Institut Municipal de Mercats Municipals sobre les seves especialitats.

Conèixer els productes es tradueix en salut, i els que en saben més, els paradistes dels mercats de la ciutat, tornaran a aconsellar-nos sobre salut i alimentació des de les Parades de Mercat, l’ànima de la festa. A Mercat de Mercats 2019 participen 14 paradistes en representació de diferents mercats de productes frescos de la ciutat.

Un any més, a la fira hi haurà també una representació de mercats no alimentaris —els Encants de Barcelona, els Encants de Sant Antoni i el Mercat Dominical de Sant Antoni—, que hi tindran una parada.

Activitats per a tota la família

En aquesta desena edició de la fira, els assistents que vagin acompanyats d’infants podran gaudir d’un espai familiar, en el qual s’oferiran activitats relacionades amb els mercats i el consum sostenible i responsable. A més, en aquest espai es promocionaran els programes educatius que duen a terme els mercats de Barcelona per divulgar l’alimentació sana i saludable a les escoles de la ciutat.

L’Aula de Mercat tornarà a ser el punt d’interacció entre els productes i els visitants. Enguany, entre moltes altres xerrades, hi tindrà lloc una classe magistral de Carles Gaig, de Gaig Barcelona, i d’Eduard Soley, paradista del Mercat de la Boqueria, que celebraran l’aniversari de la fira; una ponència de la periodista de TV3 Tana Collados, directora de la nova sèrie Gent de mercats, o la presentació del receptari inclusiu Posa’t el davantal, a càrrec de la xef Carme Ruscalleda i de l’Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas.

Una festa d’aniversari molt saborosa

I com que una festa no ho és sense pastís, bufarem les espelmes d’aquests deu anys amb un gran pastís d’aniversari participatiu que tothom podrà decorar, i en què es podran escriure felicitacions i bons desitjos per a Mercat de Mercats. Per animar la celebració, dos photocalls estaran instal·lats en diferents punts per tal que tothom s’hi faci fotos i pugui compartir la seva experiència a la festa. A més, tota la fira estarà amenitzada amb música i diferents actuacions de dinamització del grup de percussió Ssstrèpids.

La desena edició de la fira Mercat de Mercats es va presentar en un acte a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, en què van prendre part la regidora de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín; el gerent de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Màxim López; el xef Carles Abellan, i el paradista del Mercat de la Boqueria Enric Soley. Aquests dos últims han participat en les darreres nou edicions de la fira, i durant la presentació van explicar la seva experiència al llarg d’aquests anys.