El Mercat de l’Abaceria inclourà més espais interiors per a entitats i exteriors per a ús del veïnat

L’IMMB ha modificat el projecte inicial per tal de donar resposta a les demandes d’entitats i associacions del barri que demanen espais en un dels barris més densos.

El nou Mercat de l’Abaceria es transformarà per convertir-se en un eix vertebrador i integrador al barri de la Vila de Gràcia. L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona ha modificat el projecte inicial per tal de donar resposta a les demandes d’entitats i associacions del barri, que demanaven més espais en un barri especialment dens. Així doncs, d’una banda s’inclou una tercera planta soterrània on s’hi habilitaran magatzems per a entitats i associacions de la Vila de Gràcia, i de l’altra, amb la nova disposició permetrà crear un nou espai públic exterior, de 1.120 metres quadrats, equivalent a la plaça de John Lenon, per a ús i estada dels veïns i les veïnes. A més cal remarcar també que l’equipament serà més obert, les parades de l’interior podran interactuar amb el carrer, amb una infraestructura amb més vidre.

Avui s’ha donat a conèixer el nou projectes a entitats de veïns i veïnes i comerciants, després de presentar-lo al conjunt de paradistes del mercat. D’aquesta manera, el mercat definitiu comptarà amb una superfície construïda de 14561 m2.

La rehabilitació integral de l’edifici històric del Mercat de l’Abaceria preveu la incorporació de nous operadors que complementin l’oferta de fresc del mercat, entre els quals un espai d’economia cooperativa i un autoservei, i dota l’equipament dels serveis i logística que ja tenen la gran majoria de mercats de la ciutat per facilitar les diverses activitats que es desenvolupin. Situat a la Travessera de Gràcia, al cor del barri des del S.XIX, el mercat de l’Abaceria és una referència del comerç de proximitat, essencialment de l’alimentari, al barri. Motor dinàmic de l’activitat comercial i de la vida social, és el major equipament comercial dins de l’Eix Comercial de Travessera de Gràcia.

Actualment, el Mercat de l’Abaceria està situat en una carpa provisional al Passeig Sant Joan, entre els carrers Indústria i Sant Antoni Maria Claret des que es van traslladar l’11 de juliol de 2018. Els 56 paradistes que hi ha instal·lats es distribueixen entre 43 establiments alimentaris a l’interior, i 13 parades de no alimentaris a l’exterior, en el costat Llobregat del mercat.

Un mercat centenari

El mercat de l’Abaceria té el seu origen a finals del segle XIX amb la instal·lació d’unes parades a la plaça de la Revolució, a l’antiga Vila de Gràcia. El 1892 es van traslladar al lloc actual, on el mercat es va cobrir i es va inaugurar amb el nom de Santa Isabel. Posteriorment es va recuperar el nom de mercat de la Revolució fins que es va anomenar Abaceria central, el qual es manté a l’actualitat. Com la majoria de mercats centenaris de la ciutat, té una estructura arquitectònica metàl·lica amb tancament d’obra vista i està format per tres cossos, una nau central i dos passadissos laterals.

Fins els anys cinquanta l’interior del mercat presentava un aspecte molt diferent al d’avui en dia. En lloc de les actuals parades hi havia unes taules de fusta o de marbre, sense trencaments, de manera que es tenia una visió general de tot el Mercat, d’un costat a l’altre. El mercat antic tenia una superfície construïda de gairebé 4.000.- m2, disposats en una única planta de vendes, i un soterrani, en dos nivells, on es situaven de manera exclusiva les cambres frigorífiques.

Com ja li va passar a altres mercats de la xarxa de Barcelona, es va anar convertint en un equipament amb instal·lacions precàries i antiquades a més de insuficients, i una distribució anticomercial des del seu origen.

Aprovació de l’acord per a la reforma de l’Abaceria

Al juliol de 2016, després de diversos estudis, treballs, negociacions, propostes i un ampli procés participatiu amb veïnat, comerciants i paradistes, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Associació de Venedors del Mercat van signar l’acord de remodelació del mercat, amb una ratificació espectacularment majoritària de l’Assemblea de Venedors. Al desembre de 2017 es comença a construir el mercat provisional del Passeig Sant Joan, i al juliol de 2018, els comerciants es traslladen al mercat provisional amb una molt bona resposta per part dels veïns i veïnes, tal i com testimonien els mateixos venedors i venedores del mercat.

La deconstrucció de l’antic edifici va acabar el passat mes de gener, deixant només l’espectacular estructura metàl·lica. La previsió és que les obres del nou mercat comencin en acabar l’any 2021 o just al començament del 2022.

Objectius de la reforma

El mercat de l’Abaceria amb la proposta de reforma acordada, suposa una oportunitat per a:

 • Preservar l’equipament més important del barri pel que fa a l’oferta d’alimentació fresca i
  saludable, orientat al producte de proximitat i qualitat.
 • Mantenir un important nombre de petits comerços de proximitat, i els seus llocs de treball.
 • Fomentar el paper vertebrador i de cohesió social que exerceix el mercat, amb major dotació d’espais de trobada dels veïns i veïnes i d’usos multi funcionals pel teixit associatiu del barri.
 • Introduir nous operadors que complementin l’oferta, amb la incorporació d’un nou espai d’economia cooperativa per afavorir la venda directa de productors de proximitat, ecològics i de D.O i IGP, i un autoservei.
 • Rehabilitació integral de l’edifici mitjançant projecte arquitectònic, que haurà d’incloure de forma especialment rellevant l’obtenció d’un mercat sostenible i conseqüent amb els objectius de l’emergència climàtica: instal·lacions de generació d’energia neta (solar, geotèrmica,…), aïllament de l’equipament, gestió pel reciclatge de residus o equipaments d’estalvi d’energia.

Programa comercial, logístic i de serveis previst

Els accessos tant a la planta altell, com als espais per a cooperatives, com a la planta -3 per a entitats, es podrà realitzar de manera independent al funcionament i horari del mercat. Tots aquests espais tindran accessos propis que permetran que la instal·lació funcioni al mateix moment, o parcel·lat de manera independent. El mateix succeirà amb les parades exteriors de no comestibles, que tenen accés directe des del carrer.

L’autoservei també podrà tenir horaris independents del funcionament propi del mercat en diesfestius d’especial obertura del comerç, tot i que tingui l’accés des de la sala de vendes, Quant a la comunicació vertical entre els diferents nivells de l’edifici, totes les plantes estaran connectades mitjançat 6 aparells elevadors mixtes. I totes les plantes disposaran de serveis. La proposta de remodelació preveu el mercat en planta, un altell i tres plantes soterrànies.

Planta Altell (1.136 m2) dividida en dues alçades:

 • Despatx de direcció, despatx de l’associació de venedors, una aula oberta (o aula polivalent) i sales tècniques.

Planta Baixa:

 • Mercat d’alimentació: 43 establiments interiors d’alimentació i 14 exteriors no alimentaris
  (2.500 m2).
 • Nou espai comercial destinat a cooperatives de productors (300 m2): Comptarà amb façana exterior i interior al mercat d’alimentació garantint que puguin obrir en horaris diferents al mercat.
 • Parades especials en format “botiga”: superfície total de 300 m2, amb un longitud per
  botiga de 30m, i un espai especial per a flors de 20m2.

Planta -1:

 • Nou establiment amb format autoservei (1.500 m2 amb un mínim de 750 m2 de zona
  comercial i la resta per a zona logística)
 • Magatzems i cambres frigorífiques i espais de residus (423 m2)

Planta -2:

 • Magatzems i cambres frigorífiques (1.060 m2)
 • Aparcament per a clients amb 50 places. Obertura únicament durant horari comercial.
  Espai de doble alçada (en paral·lel a plantes -1 i -2).
 • Espai de càrrega i descàrrega de doble gàlib i reserva per a vehicles industrials
  (1.050m2).

A la Planta -3 (3.500 m2 aprox):

 • Magatzems i espais per a entitats i associacions del barri.
  Es contempla la possibilitat que transportistes que porten mercaderia als comerços del
  perímetre més proper al mercat puguin fer operacions de càrrega i descàrrega a la zona
  logística del mercat.

Més informació